Izvor:
27.11.2017 u 16:24
0

Danas presuda lekarima „Perfekte“ zbog smrti Anje Grahovac!

Viši sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu optuženima za nesavesno lečenje Anje Grahovac (3) preminule posle operacije očiju na klinici "Perfekta", 4. juna 2007. godine.

Ta presuda međutim neće biti epilog ovog slučaja koji traje već 10 godina, jer će nezadovoljne strane u postupku moći da izjave žalbe Apelacinom sudu u Beogradu, koji ima mogućnost da tu presudu potvrdi, da je preinači ali i da je ukine i naloži ponavljanje suđenja.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte, a preminula je dve nedelje kasnije usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

U ovom slučaju optuženi su oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije "Ilić", koja je koja je od klinike "Perfekta" iznajmila salu za operaciju devojčice, suvlasnik klinike "Perfekta" Dejan Milutinović (43) i anesteziolog Stanoje Glišić (72).

Svi se terete za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi", dok je Milan Vasiljević optužen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Tužilaštvo je tražilo od suda da ih oglasi krivim i najstrože osudi po zakonu, jer smatra da su nesavesnim postupanjem i neprimerenim lečenjem doprineli smrti trogodišnje devojčice.

Okrviljeni su negirali odgovornost tvrdeći da su radili savesno.

Prema navodima optužnice koja je ranije objavljena, Milutinović nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i pripadajuću bezbednosnu opremu, niti je obezbedio proveru kvaliteta medicinskih gasova kiseonika i azot-suboksida i, uprkos tome, dozvolio je operaciju devojčice.

U operaciji je korišćen aparat za anesteziju koji je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju.

U toku operacije došlo je do poremećaja u snabdevanju mozga kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa, navodi se u optužnici i dodaje da Ilić nije reagovao sve dok srce nije usporilo rad, a lice pacijenta promenilo boju.

Optužnica navodi da je anesteziolog Glišić "da bi prikrio nesavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju", naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto.

Devojčica, koja je bila u komi tri sata posle vremena kada je trebalo da se probudi, sanitetskim kolima Instituta za majku i dete prevezena je u tu bolnicu, gde je dve nedelje kasnije preminula usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.

Vasiljević se tereti da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter