Izvor:
07.12.2017 u 18:48
0

UNESKO: Srpsko kolo na listi kulturne baštine čovečanstva!

Kolo, tradicionalna narodna igra i izuzetno vitalan element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kako Etnografski muzej prenosi, odluku o upisu kola doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

– Veliki broj formalnih i neformalnih edukativnih programa koji se organizuju u institucijama kulture, brojne manifestacije na kojima se kolo izvodi kao deo zvančnih takmičarskih i revijalnih programa u kojima učestvuju kulturno-umetnička društva, ili kao spontana aktivnost okupljenih učesnika, izvođenje kola na privatnim proslavama svedoče o aktivnom prisustvu kola u različitim sferama života u Srbiji danas, što je jedan od važnih kriterijuma koje je potrebno ispuniti za upis na Uneskovu listu – navodi se.

Na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine započeta je procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo (koja je u Nacionalni registar upisana u junu 2012, pod nazivom kolo u tri, kolo u šest) na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa čovečanstva.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/isarajevo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter