Izvor:
30.04.2016 u 20:58
0

VASKRS JAČI OD PRVOG MAJA: Sindikati ove godine NEĆE NA ULICE!

Međunarodni praznik rada – 1. maj obeležava se sutra širom sveta, a ove godine u Srbiji zbog toga što se poklapa sa Uskrsom, sindikati neće organizovati protestne šetnje i okupljanja kao prethodnih godina, ali poručuju da će ubuduće nastaviti da se još snažnije bore za poboljšanje prava radnika. Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) poručio je zaposlenima da s obzirom na to da Prvi maj, koji ove godine pada na veliki hrišćanski praznik Uskrs, provedu u duhu vekovne tradicije, u krugu najbližih i porodice. Sindikalci podsećaju da su prethodnih decenija i godina pozivali i organizovali prvomajska protestna okupljanja i šetnje, ukazujući na nezadovoljstvo zaposlenih sve manjim pravima, sve nižim zaradama i penzijama, opominjući da je nezaposlenost, posebno mladih, ogromna, sa malim izgledima da pronađu dostojan i siguran posao.

Predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović rekao je Tanjugu da će prostora za iskazivanje nezadovoljstva imati u narednom periodu.

Mislimo da bi ipak bilo neprimereno da na ulicama protestujemo i šetamo na jedan ovako veliki praznik – kaže on.

Orbović je poručio radnicima da se bore za svoja prava, "da ne popuštaju i budu energičniji".

Važno je da svako pojedinačno ima hrabrosti da traži svoja veća prava i prava koja proističu iz zakona i kolektivnih ugovora u preduzećima – rekao je on navodeći da se radnici i dalje bore za osmočasvno radno vreme, da primaju male zarade, i da im se u najčešćem broju slučajeva prekovremeni rad ne plaća.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je Tanjugu da ni taj sindikat ove godine Praznik rada neće obeležiti sindikalnim akcijama, zbog Uskrsa. Ona je primetila međutim, da su inače, radnici u Srbiji pasivniji od radnika širom Evrope koji iako imaju bolje uslove rada i plate ipak izlaze na ulice 1. maja.

Naši radnici, međutim, više vole da ostanu kod svojih kuća i provode taj dan na urancima – ističe Savić.

Jedino opravdanje zašto nije tako je istorijsko nasleđe, mentalni sklop građana i zaposlenog da je 1. maj, praznik kada se roštilja i ide u prirodu… – rekla je Savić.

Savić ističe da za izlazak na ulice radnici u Srbiji imaju razloga više nego ikada i da njihov položaj nikad nije bio teži.

Svima je je poznato da radnici u Srbiji primaju jako male plate, oko 200 evra, da rade prekovremeno, da im taj rad često nije plaćen, da se uvodi rad na lizing koji nije zakonski regulisan.. – rekla je Savić.

Kako kaže, ima dosta razloga da se radnici bore za svoja prava izlaskom na ulice. Ona je takođe ocenila i da je Zakonom o radu pogoršan položaj radnika, umesto da bude suprotno i da se mnogima sve češće u preduzećima zabranjuje sindikalno ogranizovanje.

UGS "Nezavisnost" saopštio je ranije da se obeležavanje Prvog maja već godinama u Srbiji svodi na divljenje kako to rade radnici u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i, kako se dodaje, "traženje razloga zašto baš ja ove godine isto to ne mogu da uradim u Srbiji".

U godinama koje su obeležile divljacke privatizacije, stalno urušavanje standardnih prava radnika, dehumanizacija rada, neisplaćene plate, i neuplaćeni doprinosi, rastuća prekarizacija radnih odnosa, rastuće otuđenje minorne elite, a sve o trošku rastuće većine siriomašnih, neshvatljivo je da je toj većini teško da bar jedan dan u godini posveti sebi i svojim mukama – navodi se u saopštenju tog sindikata povodom 1. maja.

Takođe, taj sindikat podseća da Praznik rada ove godine "dolazi" samo nekoliko dana posle izbora i ocenjuje da će sigurno biti obeležen raznim političkim odmeravanjima. "Videćemo da li će se neka ruka ispružiti ka nama", stoji u saopštenju UGS Nezavisnost.

Tanjug
Foto: Sindikat.rs Printscreen, Asns.rs Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter