Izvor:
02.02.2018 u 01:43
0

PREMIJERKA SE NADA REZULTATIMA UBRZO: Odluka o umetninama koje Slovenija traži!

Premijerka Ana Brnabić rekla je za da se nada da će već u narednih nekoliko nedelja biti rezultata kada je u pitanju zahtev Slovenije za 313 umetnina iz srpskih muzeja, odnosno da neke od njih neće biti predmet meduvladine komisije, vec bilateralnih razgovora.

Premijerka je rekla da je za neke stvari lakše da se razdvoje da li su srpske ili slovenačke i neke stvari koje su teže.

Kako je dodala, radi međuvladina komisija formirana za to.

"Ja sam predložila da neke te lakše stvari, kao što su filmovi ili automobili koji su tada bili pozajmljeni na pet godina Sloveniji – da te stvari ne ulaze u rad međuvladine komisije, već da se sa njima dogovorimo da ta razmena ide brže i lakše, i da bude jedan dobar signal kako cemo mi dalje razgovarati", rekla je Brnabić.

To ćemo mi sigurno završiti u bilateralnim razgovorima, ne verujem da će tu biti problema, dodala je ona.

"Mi to sad već kolokvijalno zovemo ''projekat Kekec'' i verujem da ćemo naći način da se to reši. To je jedino otvoreno pitanje koje imamo sa Slovenijom sa kojom imamo dobru i političku i ekonomsku saradnju, ja se nadam da ćemo u narednih par nedelja imati već neke prve rezultate", navela je premijerka Srbije.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da Slovenija želi da dobije 18 originalnih slovenačkih filmova koji se nalaze u arhivima Srbije.

"Nadamo se da ćemo dobiti i "Kekeca", a kada se radi o drugim filmovima za koje smo zainteresovani, a nisu slovenačkog porekla, tražićemo kopije", kazao je Cerar.

Cerar je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić na Brdu kod Kranja, gde je održana 4. zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije.

Cerar je, komentarišući pitanje sukcesije, izrazio zadovoljstvo što je taj proces intenzivnije pokrenut i što kontinuirano teče.

Izvor: Tanjug
Foto: Mirocerat/twitter, twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter