Izvor:
23.07.2016 u 13:58
0

Vernici slave prenošenje ČUDOTVORNE ISUSOVE RIZE u Sabornu crkvu!

SPC i vernici danas slave prenošenje Isusove rize u Sabornu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Kremlju.

Kad je u Rusiji carovao Mihailo Feodorović, a patrijarh bio Filaret, Persijom je vladao šah Abas koji je često ruskim prijateljima slao poklone. 1625. godine šah je poslao caru vredne poklone, a patrijarhu posebno pismo i neizmerno skupocen dar – rizu Gospoda Isusa Hrista, u zlatnom kovčegu ukrašenom dragim kamenjem. U pismu šah obaveštava da je Hristova riza pronađena u mitropolijskoj riznici za vreme osvajanja Gruzije i da je sada šalje na poklon moskovskom patrijarhu.

U istom pismu šah veliča veliko ime Isusa Hrista, govoreći: “Ko bogodolično ne poštuje Njega kao Boga, taj neka bez ikakve milosti bude sažežen ognjem; a ko za takvog bogohulnika naloži oganj, taj je dostojan česti i veličanja”.

Patrijarh je prvo bio nepoverljiv, ali je od brojnih ljudi čuo da se u Palestini i grčkim zemljama priča da se Hristova riza nalazi u Gruziji. Nakon što se posavetovao sa ruskim arhijerejima naložio je strogi post i molitvu.

Nakon što je odslužio svenoćno bdenje naredio je da se Hristova riza položi na bolesnika, kao što je u drevnosti blagočestiva carica Jelena položila na mrtvaca Hristov krst radi osvedočenja o njegovoj istinitosti. Kao što je tada Hristov krst bio raspoznat po sili kojom je vaskrsnuo mrtvac, tako su se i sada svi uverili u istinitost Gospodnje rize: jer su od nje dobili isceljenje i brzo ozdravljenje svi bolesnici na koje je ona položena.

Zbog takve blagodati, car i patrijarh su se ispunili velikom radošću. Potom su naredili da se u velikoj sabornoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, na zapadnoj strani u desnom uglu, ustroji počasno i naročito ukrašeno mesto, gde je bilo izobraženje živonosnog Hristovog groba. Tu je i položena riza Gospodnja. Ona se i dalje nalazi tamo, pobožno poštovana od svih, a od nje se i do danas daju isceljenja bolesnima koji joj sa verom prilaze.

HappyTv.rs
Foto:Twitter/Mii11Lena

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter