Izvor:
02.03.2018 u 19:26
0

MINISTARSTVO PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA RASPISALO JE KONKURS: Prijem 1000 mladih doktoranada na naučno istraživačke projekte!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za prijem 1000 mladih doktoranada na naučno istražzivačke projekte koje finansira ministarstvo.

Rok za podnošenje prijave je 16. mart ove godine, a na njega mogu da sve prijave svi studenti doktorskih akademskih studija bez obzira da li su se ranije prijavljivali na svojim institutima, fakultetima ili univerzitetima.

Da bi se doktorandi prijavili potrebno je da su državljani Srbije, da imaju najviše 30 godina, da su redovni studenti i da imaju prosečnu ocenu 9.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u vladi ovim povodom, da je ovo prilika da mladi istraživači počnu da se bave svojim poslom.

Kako kaže, u toku je izrada novog Zakona o naučno istraživačkoj delatnosti i tek kada bude usvojen moći će da se raspiše novi konkurs za nauku.

''''Hiljadu novih mladih istraživača biće uključeni u tekuće projekte. Trenutno je na projektima uključeno 3090 studenata doktorskih studija, a Ministarstvo stipendira 395 doktoranada'''', rekao je Šarcević i dodao da je za istraživače iz inostranstva predviđeno 50 do 100 mesta.

Predsednica vlade Ana Brnabić podsetila je da se još prošle godine krenulo sa sveobuhvatnom reformom obrazovnog sistema, te da je dogovoreno da se u ovoj godini na drugačiji način otvori tema nauke, te da su ulaganja u nauku ove godine povećana za15 odsto.

''''Cilj nam je da Srbija bude zasnovana na znanju i da napravimo ekonomiju koja je konkurenta'''', rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je u razgovoru sa mladima na pitanje zašto odlaze, uvek dobijala odgovor da nemaju dovoljne šanse u Srbiji.

''''Ulazimo u reformu finasiranja nauke da ne bismo imali sistem zasnovan na socijalnom miru već na izvesnosti'''', istakla je premijerka.

Podsetila je da je u toku izrada registra istraživača i da se radi na povećanju prostora za saradnju nauke i privrede.

''''Cilj nam je da zadržimo istraživače u Srbiji i da krenemo da vraćamo naše mlade iz inostranstva'''', naglasila je Brnabić.

Direktor Instituta za biološka istraživanja Pavle Pavlović rekao je da naučna zajednica očekuje formiranje Fonda za nauku, kao i kombinovani model institucionalnog projektnog finansiranja.

On je naglasio da je neophodno da se svake godine mladi istraživači uključuju na projekte.

Docent Elektrotehnčkog fakulteta Kosta Jovanović ukazao je da je sličan konkurs potrebno praviti svakog oktobra kako bi na njega mogli da se prijave svi koji upisuju doktorske studije.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen, twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter