Izvor:
22.03.2018 u 14:10
0

Sava preti Šapcu, pod vodom brojna vikend naselja: Sve službe su u pripravnosti!

Sava kod Šapca i dalje je u porastu, ali sa manjim intenzitetom. Trenutno je 24 centimetra iznad nivoa vanredne odbrane. Korito je prošireno u nebranjenom delu do nasipa, na svih 48 kilometara nizvodno od Šapca, gde je od utorka proglašena vanredna odbrana od poplava. Oprez i dežurstvo uz obalu bez bojazni od poplava, kažu nadležni.

Reka preti, ali nema problema van nasipa, ni izlivanja. Do vrha obaloutvrde na većini odbrambene zone više od metar, osim u selu Provo. Zbog toga je preventivno na najnižim mestima seoskog nasipa postavljeno preko 200 džakova sa peskom.

– Nadamo se da neće biti potrebe, ali kako bude Sava dirigovala, tako ćemo se i mi ponašati – kaže Dragan Simić iz Vodoprivrednog preduzeća "Sava" iz Šapca.

Pod vodom su brojna vikend naselja, i reka ne plaši one koji su izabrali život uz obalu.

– Ovo je naša kuća, naš dom, ne smeta nam ništa, navikli smo – priča Danijela Topalović iz Prova.

Nadležne službe su na terenu, sve crpne stanice rade. Na nekoliko mesta kod sela Drenovca nasip je ojačan zemljom i najlonom. Probleme prave divlje životinje, prokopavajući takozvane lisičje rupe.

– Rupe su bile dubine oko tri metra i prečnika 40 centimetara, tako da su predstavljale opasnost da dođe do prolaska vode kroz te rupe u branjeni deo – navodi Aleksandar Vujadinović iz Vodoprivrednog preduzeća "Sava".

Rukovodilac sektora Dragan Topalović napominje da se ne očekuju nikakvi problemi na odbrambenoj liniji ni u petak, kada se očekuje najviši vodostaj na reci Savi.

Vodostaj Drine od jutros je niži za 20 centimetara, na ušću u Savu u nebranjenom delu, pod vodom je 1.500 hektara.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter