ZORAN ĐORĐEVIĆ: Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu!

 

Obeležava se Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a državnu ceremoniju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Komemoracija će biti održana kod Spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu" u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište" na Novom Beogradu. Nakon polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratiće se prisutnima.

Ceremoniji će prisustvovati i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila u spomen na taj dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv.

 

Izvor: Kurir
Foto: mod gov.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost