Izvor:
22.05.2018 u 13:43
0

LEČENJE O TROŠKU DRŽAVE: Srbi hrle u banje na rehabilitaciju!

Pravo na desetodnevnu rehabilitaciju o trošku države u jednoj od 24 banje u Srbiji ove godine imaće oko 13.500 građana, ali se na konkurst Fonda PIO prijavilo oko 37.000.

Za troškove banjskog lečenja iz kase fonda izdvojeno je 392,2 miliona dinara.

Konačna rang-lista objavljena je juče, a pre toga korisnici su imali pet dana da podnesu prigovor ne preliminarnu list.

U Fondu PIO navode da je za to vreme podneto više od 300 prigovora, a najčešće su se žalili korisnici koji nisu priložili potvrdu o iznosu inostrane penzije, što je obavezan deo dokumentacije. Ukupan iznos penzije je najvažniji kriterijum za ostvarivanje ovog prava, a uslov je da primanja ne prelaze 24.984 dinara.

"Prigovore su podnosili i korisnici koji primaju samo inostranu penziju, kao i oni koji nemaju pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku fonda. Penzioneri su upućivali žalbe i zbog toga što na osnovu zdravstvenog stanja nemaju prioritet, ali po pravilniku ono i nije kriterijum za upućivanje na rehabilitaciju. Bilo je i prigovora građana koji nisu ostvarili pravo, jer su mislili da je prošlo pet godina od prethodne rehabilitacije u Fondu PIO", rečeno je u Fondu.

Na redosned na rang-listi uticali su visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, dok su korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijali dodatnih deset poena, a deca sa porodičnom penzijom još pet.

Sledeća na potezu je komisija koja treba da odredi u koje će ustanove korisnici biti upućeni na rehabilitaciju, na osnovu iskazanih želja.

Fond PIO će potom sklopiti ugovore o rehabilitaciji korisnika sa lečilištima i banjskim centrima, a tek nakon potpisivanja ugovora uslediće upućivanje prvih korisnika na oporavak.

Ugovorima sa svakom banjom pojedinačno je preciziran obim terapija, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize i sve specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Cene smeštaja i bolničkog dana iste su kao prošle godine, kako bi što veći broj penzionera mogao da iskoristi pravo na besplatno lečenje.

Dnevni troškovi rehabilitacije iznose 2.800 dinara, dok je cena za pratioce 2.000 dinara po danu.

Prošle godine je bilo 40.500 zainteresovanih.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter