DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA U KOSOVSKOJ MITROVICI IVANOVIĆ: Primećen porast broja malignih oboljenja!

 

Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, izjavio je danas da na Odeljenju onkologije te zdravstvene ustavnoe ima četiri do pet puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostaticima.

Ivanović je pozdravio odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije i istakao da je u interesu pacijenata da se dođe do prave istine i preduzmu neophodne mere.

On je za televiziju Most kazao da drastičan porast oboljenja ne može da se objasni drugačije nego kao posledica bombardovanja NATO pakta osiromašenim uranijumom, na prostoru Kosova i Metohije, gde je bombardovanje bilo jako intenzivno.

"Mi, kliničari, primećujemo porast broja malignih oboljenja. Mi smo pravili jedno istraživanje na srpskoj populaciji, u godini pre bombardovanja i u godini posle, 1998. i 2001. godine, kada smo evidentirali porast za 2,2 puta veći broj oboljenja u godini posle bombardovanja, nego u godini pre. I ovih godina primećujemo trend rasta malignih oboljenja. Ovde kod nas, na onkologiji, imamo 4 do 5 puta više pacijenata, nego u ranijem periodu i više uključenih terapija citostatika", rekao je Ivanović.

Skupština Srbije donela je odluku o formiranju te Komisije na sednici održanoj 18. maja.

 

Izvor: Tanjug
Foto:  Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost