Izvor:
04.06.2018 u 20:13
0

BRNABIĆ PORUČILA MALINARIMA: Cenu diktira tržište, razgovor tek kada se odblokira magistrala!

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da država ne može i neće da garantuje otkupnu cenu maline, jer tu cenu diktira tržište, kao i da je je uvek spremna da razgovara sa malinarima, ali tek pošto odblokiraju magistralni put ka Crnoj Gori. Brnabić je u Boru, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa protestom malinara, rekla da je uvek na raspolaganju za razgovore sa prozivođačima maline, ali nikako dok blokiraju magistralu.

– Ne postoji baš nijedna potreba da, ako imate svoje zahteve, blokirate magistrale i sprečavate druge da rade svoj posao, da drugi mogu da izvoze, uvoze, putuju, završavaju obaveze – rekla je premijerka.

Kako je dodala, kada god su malinari tražili razgovor sa vladom, razgovora je bilo, te da će ih biti i sada, ali tek "u trenutku kad se oni budu ponašali odgovorno i odblokirali magistralu".

– Do tada, tražiću i od ministra poljoprivrede da se ne vidi sa njima, jer to daje pogrešan signal – da kad god imate zahtev, odete, blokirate puteve i tako praktično ucenjujete vladu da se vidi sa vama – rekla je ona.

Brnabić je istakla da otkupnu cenu diktira tržište, te da vlada ne može i neće da garantuje otkupnu cenu bilo čega, jer se time, kako kaže, jedna grana povlašćuje u odnosu druge koji rade u Srbiji.

– Cena na tržištu je cena na tržištu, na nju vlada ne može da utiče, jer ako bismo njima garantovali otkupnu cenu, sledeće godine bi svi mogli da odu i posade malinu. Je l'' to znači da ćemo mi i dalje da garantujemo 180 dinara. To je stvar ponude i potražnje – rekla je premijerka.

Ponovila je da država ne može da garantuje cenu, jer bi to značilo da bi sutra morala da garantuje cenu i onima koji se bave uzgajanjem šjive, soje, pšenice, onima koji prodaju papuče, šrafove… i istakla da o ceni ne može da se razgovara, ali da o svemu ostalom može.

Podsetila je i da je vlada pre dve nedelje usvojila zaključak o formiranju Nacionalnog saveta za maline, u kojem su i predstavnici proizvođača, dok je na prošloj sednici usvojena mera da im se da besplatno đurbrivo, kao pomoć.

Na konstataciju novinara da se "čini da se pitanje malinara pretvara u političko pitanje", Brnabić je rekla da ne želi da ulazi u to je li to politički protest, ali da se nada da nije.

Kaže i da se razgovaralo sa malinarima da im se iz Fonda za razvoj pomogne da naprave svoje mini hladnjače, da se udruže i urade ono što su uradili i i pčelari – koji su se udružili da naprave sopstveni pogon za prikupljanje, preradu i izvoz meda, kako niko ne bi mogao da utiče na cenu.

– Ako misle da su hladnjačari u kartelu, a to je stvar inspekcije koja to proverava, i ukoliko misle da mogu sami, hteli smo da im pomognemo da ''razbiju taj kartel'', ali to se nije desilo. Svake godine imamo proteste – rekla je Brnabić.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter