Izvor:
19.06.2018 u 17:12
0

SALMONELA U VRTIĆU: Na tegobe se žalilo 27 osoba, od kojih 20 DECE!

Čak 27 osoba, od kojih 20 dece dobilo je stomačne tegobe 4. juna u privatnom vrtiću "Bela kula" na Zvezdari, koji posluje u okviru PU "Baby Palace Anđela". Prema prvim informacijama u pitanju je trovanje salmonelom.

Pored mališana koji pohađaju jedan od najstarijih, najprestižnijih, pa i najskupljih privatnih vrtića u prestonici (mesečna cena 320 evra), tegobe je imalo i pet vaspitačica, jedna spremačica i jedna kuvarica. Naime, radi se o predškolskoj ustanovi koja ima svoju kuhinju i sama priprema obroke za mališane.

Kako smo saznali od roditelja dece koja pohađaju ovaj vrtić, prvi slučaj je prijavljen 4. juna, a tri dana kasnije potvrđena je salmonela.

Rukovodstvo vrtića nijednog trenutka nije krilo ovaj slučaj. Naprotiv. Odmah su obavestili Gradski zavod za javno zdravlje, ali i sanitarnu i veterinarsku inspekciju – rekao nam je otac jednog mališana.

On dodaje da su deca, uglavnom, imala nešto blaže simptome, ali da je bakteriološkim pregledom stolica utvrđeno prisustvo salmonele.

Obavešteni smo potom od uprave vrtića da su obavljene sve moguće kontrole, pregledi svih prostorija, ali i zaposlenih, te da još ništa nije pronađeno – dodaje ovaj roditelj.

Iz vrtića nisu želeli da daju izjave u vezi sa ovim slučajem, već su najavili da bismo više informacija mogli da dobijemo tokom sutrašnjeg dana. Kako saznajemo, ovog popodneva je održan i roditeljski sastanak na kojem je prisutna i doktorka koja je potpisala izveštaj posle prvih slučajeva salmonele.

Prosvetna inspekcija Grada Beograda obavila je redovne kontrole svih akreditovanih privatnih vrtića ove godine, a u vanrednu kontrolu može otići po prijavi roditelja, ali takva prijava za navedeni vrtić nije stigla. Svakako ćemo ispitati ove navode, jer nam je bezbednost dece, koja podrazumeva i adekvatnu bezbednost hrane, apsolutni prioritet, kako u državnim tako i u privatnim vrtićima – navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter