Izvor: TANJUG
07.07.2020 u 14:15
0

“Banjica“ primila prve kovid pacijente

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica“ od jutros je ponovo u sistemu kovid bolnica, a do podne je u tu ustanovu primljeno oko deset obolelih od virusa korona, dok se povećan priliv pacijenata očekuje u popodnevnim satima.

Direktor Instituta “Banjica“ Zoran Baščarević kaže da će u toj ustanovi biti zbrinjavani kovid pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ukoliko se njihovo stanje tokom lečenja pogorša, biće premešteni u kliničko-bolničke centre koji imaju intenzivnu negu.

U odnosu na prethodni period kada je “Banjica“ bila kovid bolnica, kapacitet za lečenje obolelih od korona virusa povećan je sa 240 na 300 kreveta, a ukoliko bude potrebno, biće obezbeđeno još 20 kreveta.

“’U toku je prijem pacijenata u našoj amublanti, od jutros ih je desetak smešteno u našoj bolnici. Pritisak za sada nije veliki, a najveći udar očekujemo u popodnevnim satima““, kaže Baščarević.

OVO MORATE ZNATI

DR KON: Karantin poslednja mera!

UPOZORENJE! Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu korone

Vučić danas o formiranju Vlade, nastavku dijaloga, epidemiji

SAVETI! Pazite kako nosite masku, nepravilno nošenje može da bude KONTRAPRODUKTIVNO!

Ističe da su prijemne službe i odeljenja potpuno spremni za prihvat kovid pacijenata o kojima će, kaže, brinuti veliki broj lekara i medicinskih sestara i tehničara.

Kako kaže, medicinskom timu “Banjice“ pomagaće specijalisti iz Kliničkog centra Srbije – infektolozi, internisti, endokrinolozi, pulmolozi, alergolozi, gastroenterolozi, hematolozi, kardiolozi…

“Svi mi koji radimo u Institutu uključeni smo u lečenje pacijenata. Imamo iskustvo iz prethodnog perioda, ovog puta smo potpuno spremni i bez stresa očekujemo prijem pacijenata “, kaže Baščarević.

Napominje da ima dovoljno medicinske zaštite opreme i lekova i da toga nije nedostajalo ni tokom prvog pika epidemije kada je na “Banjici“ i tokom pet nedelja zbrinuto ukupno 400 kovid pacijenata.

“Očekujemo da će ih ovog puta biti više, jer je pritisak na ceo zdravstveni sistem veći nego prošli put“, navodi Baščarević.

Dodaje da je teško predvideti kada će se bolnica vratiti u normalno funkcionisanje, te da bi prema epidemiološkim prognozama to moglo da se dogodi sredinom avgusta ukoliko se, kako kaže, građani budu pridržavali svih epidemioloških mera, izbegavali proslave i druga okupljanja i koristili zaštitna sredstva.

“Imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo obolele od Kovida 19, ali žrtvujemo kapacitete za lečenje pacijenata od drugih bolesti. Apelujemo na građane da shvate da je situacija teška i da poštuju sve mere i tako pomognu lekarima i zdravstvenom sistemu da se što pre vrate u normalno funkcionisanje“, navodi Baščarević.

Dodaje da Institut “Banjica“ u narednom periodu neće primati ortopedske pacijente i da će oni biti preusmereni na Ortopedsku kliniku KCS i Vojnomedicinsku akademiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter