Izvor: tanjug
24.01.2021 u 17:30
0

USPEH SRPSKIH LABORANATA: Institut za mikrobiologiju izolovao britanski soj korona virusa

Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovala je prvi put britansku varijantu mutiranog virusa korona.

-Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva- rekla je za Tanjug profesorka Tanja Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obavestio da je u Srbiju stigao britanski soj.

PROČITAJTE JOŠ

KORONA PO GRADOVIMA SRBIJE: Ovo su žarišta!

KORONA NE POSUSTAJE! Raste broj pacijenata na respiratoru!

TRAGEDIJA U LOZNICI: U saobraćajnoj nesreći na licu mesta poginuo poznati psihijatar

Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju!

POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA? Afera „prisluškivanje“ dobija novi epilog

-Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome-  rekao je Vučić i dodao da su ispraćeni svi kontakti te žene i da su pokušali da ih izoluju.

Inače, sekvenciranje virusa (kojim se prate mutacije) radi Veterinarski institut iz Kraljeva još od aprila prošle godine, a od septembra se uključio i Medicinski fakultet u Beogradu.

Britanski soj virusa korona još uvek nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine protiv virusa korona štite i od mutiranih sojeva virusa.

ZANIMAĆE VAS I OVO

VUČIĆ NAJAVIO: Stiže novi paket pomoći!

DAČIĆ O MEĐUSTRANAČKOM DIJALOGU: To nije put do vlasti bez izbora, neki se hvataju za slamku spasa

ZOVU GA NAJSTRAŠNIJIM UBICOM EVROPE: Srbinu Igoru Rusu sudiće se iza staklenog bunkera (VIDEO)

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Mariijan Ivanuša rekao je juče za Tanjug da je važno da se građani što pre vakcinišu jer su odobrene vakcine efikasne i protiv novog soja virusa.

– Mutacije će se događati i ubuduće tako da se mora pratiti situacija kako bi se videlo da li ta efikasnost ostaje ili su potrebne manje promene u vakcini. Ono što sada znamo, jeste da su vakcine efikasne za sve viruse koji su u cirkulaciji -naveo je Ivanuša.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter