Izvor:
02.10.2018 u 11:22
0

KUĆE SRBA NA METI: Opljačkano 10 domova povratnika na KiM!

Nepoznate osobe su obile i opljačkale najmanje 10 kuća Srba povratnika u kosovskom selu Grabac, kod Kline.

Predsednik Privremenog opštinskog organa Kline Božidar Šarković rekao je da po pozivu povratnika, obijanje kuća prijavio policiji, koja je jutros započela istragu. Šarković je rekao da su vandali obili vrata kuće Ilinke Nešić, ne znajući da je ona unutra. Kada je upalila svetlo i počela da zapomaže, razbežali su se.

Ilinka Nešić ima 87 godina. Ona i Borka Konić, stara 82 godine, jedine su povratnice koje su se zadržale u Grapcu. Kako se navodi, u kuću Borke Konić lopovi nisu ulazili jer je bila osvetljena. U Grapcu je podignuto 28 kuća za povratnike, ali većina je prazna.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila provale u petnaestak kuća Srba povratnika u selu Grabac, u opštini Klina, i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči ove napade ekstremista i njihovu kampanju zastrašivanja Srba južno od Ibra.

Kako se ocenjuje u saopštenju Kancelarije, „ovaj bezočni napad na srpsku imovinu treba posmatrati u svetlu višenedeljne kampanje zastrašivanja Srba južno od Ibra, i neophodno je da se sa tom praksom smesta prestane kako osetljiva bezbednosna situacija u pokrajini ne bi bila narušena”.

– Najoštrije osuđujemo ovo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevamo od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće – ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se i da su stalni napadi na srpsku imovinu „dokaz potpunog odsustva vladavine prava u privremenim institucijama samouprave u Prištini, neispunjenih demokratskih standarda i neuspeha međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji”.

Kancelarija je ponovo upozorila ekstremiste na Kosovu i Metohiji da „Srbija nikada neće dozvoliti sistematsko ugrožavanje ljudskih prava i bezbednosti srpskog naroda u pokrajini.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter