Izvor:
07.12.2018 u 19:14
0

UMRO NAJSTARIJI DRŽAVLJANIN CRNE GORE: Deka Božo preminuo u 109. godini života! (FOTO)

Božo Čolović najstariji stanovnik Crne Gore, preminuo je u 109. godini. Čolović je rođen na Božić 1909. godine. Celi svoj životni vek proveo je u pljevaljskom selu Jugovu i u Pljevljima.

Radio je kao krojač a od tog zanata stekao je i penziju. Pre 17 godina umrla mu je supruga Darinka sa kojom je proveo 65 godina u braku. Sa suprugom je izrodio četvoro dece.Od potomaka ima još šestoro unučadi i brojnu praunučad.

Iako nikada nije napuštao grad pod Golubinjom, kuriozitet je da je deda Božo živeo u više različitih država. Rođen je za vreme kada je civilna vlast pripadala Osmanskom carstvu, detinjstvo provodio u Kraljevini Crnoj Gori i Austrougarskoj okupaciji, momkovao je u Kraljevini SHS, oženio se u Kraljevini Jugoslaviji, a o porodici se starao u FNRJ i SFRJ, starost provodio u SRJ i Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora i umro u Crnoj Gori, pišu Novosti.

Pričao je da su mu najlepši dani bili u rodnom selu Jugovu, a najlepši period za vreme Kraljevine Jugoslavije. Krojački zanat upisao je 1924. godine kod poznatog Jevrema Jakića. Kad je završo školu vratio se u rodno selo Jugovo u kojem je kaže proveo najlepše trenutke svog života. Imao je registrovanu krojačku radnju za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Deda Božo iako u dubokoj starosti, čitao bez naočara, dobro čuo, izvrsno pamtio detalje iz svog života. Bio je vitalan tako da mu nije bilo teško da nalaže vatru u kući, šeta po dvorištu, ide u prodavnicu, unosi ugalj i drva, a znao je kada zatreba da otvori i mašinu da nešto prošije!

Na pitanje šta je njegov recept za dug život odgovorio je da je to umernost u svemu, u jelu, piću, radu, radosti i žalosti, ali je, dodao da je genetika ipak presudna. Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživela duboku starost.

Izvor: Kurir.rs/Novosti
Foto: Facebook/PavleČolović

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter