Izvor:
26.03.2019 u 14:53
0

NESREĆA KOD SREBRENICE: Rudari poginuli zbog odrona materijala tokom radova!

Nesreća u kojoj su poginula dva rudara u jami "Braćan" kod Srebrenice dogodila se usled odrona materijala prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.

Rudari Slaviša Žugić (44) i Branislav Ostojić (30) stradali su 22. marta u jamskom kopu "Braćan" na području opštine Srebrenica kada ih je zatrpala veća količina materijala.

Iz Inspektorata RS navode da je cilj radova na podrađivanju hodnika bio upravo da se osigura iskop, spreče urušavanja i zaštite radovi i radnici.

Dodaju i da su u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem radovi u jami "Braćan" izvođeni prema tehničkoj dokumentaciji i da su preduzete sve propisane preventivne mere zaštite na radu.

Propisane su procedure izvođenja radnih operacija, a radnici su bili upoznati o njima. S obzirom da je potrebno uraditi uputstvo za sanaciju zarušenog otkopnog hodnika u kojem se dogodila nezgoda, rudarski inspektor je putem Knjige rudarskog nadzora zabranio dalje izvođenje radova u ovoj prostoriji, dok se ne izvrši sanacija i osiguraju bezbedni uslovi za rad, a što će biti potvrđeno i rešenjem inspektora – navode u Inspektoratu.

U saopštenju se napominje da je deo poslova na podgrađivanju obavljen bez poteškoća dan pre nesreće, kao i da je rudarski nadzornik u toku smene u nekoliko navrata obilazio radilište i da nije primetio bilo kakvu promenu na podgradi prostorije.

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da jama "Braćan" poseduje rešenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kojim se odobrava upotreba i korišćenje izgrađenog rudarskog objekta, te da se radovi na eksploataciji izvode na osnovu glavnog rudarskog projekta eksploatacije preostalih rezervi rude boksita u ležištu "Braćan".

Navodi se i da je u privrednom društvu "Boksit" iz Milića organizovana služba zaštite na radu, a da su radnici prošli obuku i proveru znanja iz zaštite na radu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter