ARTMAN O SAMOUBISTVU PRALJAKA U SRED SUDNICE HAŠKOG TRIBUNALA: Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju!

 Istrage su vođene, ali do danas nije poznato kako je penzionisani general hrvatske vojske Slobodan Praljak, koji je izvršio samoubistvo u sred sudnice Haškog tribunala, uneo otrov (cijanid) koji je popio u direktnom televizijskom prenosu.

Odgovor, međutim, ima bivša portparolka Haškog tribunala Florens Artman, koja je iznela svoje viđenje ovog slučaja.

- Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju, jer on nije mogao to u pritvoru posedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga ko je imao pristupa Praljku pre ulaska u sudnicu - navela je ona.

Praljak je, inače, samoubistvo izvršio 29. novembra 2017. godine čim je čuo presudu, kojom je osuđen na 20 godina za ratne zločine u predmetu koji se odnosio na Herceg-Bosnu.

Takođe, ostavo je dva oproštajna pisma, i to dva dana pre izricanja presude, koja sugerišu da je svoje samoubistvo pažljivo pripremao.

Međutim, holandsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude.

- Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu - zaključilo je Tužilaštvo.

Šešelj je za sud bio "glavobolja"

Bivša portparolka Haškog suda kazala je da je Vojislav Šešelj, koji je pred Tribunalom pravosnažno suđen, "sudu postao takva glavobolja, taj ceo predmet bio je glavobolja, i hteli su toga da se reše".

- I kao zatvorenik im je bio problematičan. I u predmetu protiv Šešelja bio je poseban problem pritiska na svedoke, za jednog čoveka znam da je bio godinu dana u kućnom zatvoru kako ne bi svedočio, a bio je odličan svedok. Ili bi dolazili na sud i nisu govorili ništa što je bilo predviđeno, jer optužnicu gradiš na osnovu iskaza, a onda neko dođe i kaže da to nije rekao. Bez obzira na to što bi bilo nezadovoljstva zbog konačne presude, jer je njemu ostavljena neka mogućnost da utiče na svedoke, na više predmeta, u njegovom slučaju baš vidljivo, uz sve te slabosti, da je bio neki drugi sudija, Šešelj bi bio osuđen. -

Milošević bi bio osuđen za genocid

Artmanova se osvrnula i na nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, za koga je rekla da je poživeo, bio bi "osuđen za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i za genocid, i to bez obzira na sve što se desilo unutar tužilaštva, od odlaganja rada na istrazi pa do pokušaja Džefro Najsa da ukloni iz optužnice genocid, Sarajevo i Srebrenicu sa tačke optužnice, i zatim sva svedočenja koja bi dokazala umešanost JNA u ratu u BiH".

Gotovina hteo na kafu, ali se predomislio

Na pitanje novinara da li bi sa bivšim hrvatskim generalom Antem Gotovinom otišla na ručak, Artmanova kaže da bi, i da joj je on ponudio preko jednog atvokata odlazak na kafu. Kazala je i da je za to imala uslov, ali nije dobila odgovor.

- Mene ne zanima da mi priča o ratu u bivšoj Jugoslaviji, jer je to radio u svom predmetu, nego da mi priča o njegovom radu u Francuskoj u Legiji stranaca za francusku državu. Zanimali su me prljavi francuski tajni ratovi. I nisam nikad otišla na kafu - navela je ona.

 

Izvor: Blic
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality