Izvor:
19.06.2019 u 17:08
0

IZVEŠTAJ UJEDINJENIH NACIJA: Nove detalji izvršenja ubistva Kašogija!

Ujedinjene nacije objavile su danas izveštaj o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija u kome se ocenjuje da je ubistvo bilo namerno i s predumišljajem, uz navođenje detalja pripreme i toka zločina, na osnovu audio snimaka i forenzičkog rada turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Nekoliko trenutaka pre nego što je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen i raskomadan prošlog oktobra, dvojica od osumnjičenih za njegovo ubistvo čekali su u konzulatu kraljevine u Istanbulu i pokazivali zabrinutost zbog toga kako će izvršiti taj zadatak, navodi se u izveštaju UN.

Da li će biti moguće staviti trup u torbu – upitao je saudijski obaveštajac Maher Mutreb koji je radio za višeg savetnika saudijskog princa prestolonaslednika, prema izveštaju specijalnog izvestitelja UN o vansudskim pogubljenjima.

Ne. Previše je teško – odgovorio je Salah el Tubajgi, lekar forenzičar iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je raskomadao i uklonio telo.

On je izrazio nadu da će njegov zadatak "biti lak".

Tubajgi je nastavio: – Zglobovi će biti razdvojeni. To nije problem. Telo je teško. Prvi put sam rezao na zemlji. Ako uzmemo plastične kese i isečemo ga na komade, biće gotovo. Zamotaćemo svaki od njih. –

Medijski izveštaji su već objavili sadržaj nekih snimaka dobijenih iz konzulata, ali UN izveštaj otkriva i nove detalje.

Na kraju razgovora sa Tubajgiem, Mutreb pita da li je stiglo "žrtveno jagnje".

U izveštaju se konstatuje da se ni u jednom trenutku ne spominje ime Kašogija, ali dva minuta kasnije on ulazi u zgradu.

Kašogi je uveden u kancelariju generalnog konzula na drugom spratu gde se sreće s Mutrebom, koga je poznavao od kada su radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu godinama ranije.

Mutreb kaže Kašogiju da svom sinu pošalje mobilnim telefonom poruku.

Šta da kažem? Vidimo se uskoro? Ne mogu da kažem kidnapovanje – odgovara Kašogi.

Skrati – dolazi odgovor. – Skini jaknu. –

Kako se to moglo desiti u ambasadi? – Kašogi kaže. – Neću ništa da napišem. –

Otkucajte, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam da bi mogli da vam pomognemo, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi na kraju, hajde da ovaj problem uspešno rešimo – kaže Mutreb, stoji u izveštaju UN.

U izveštaju se navodi da ostatak snimaka sadrži zvukove kretanja, teškog disanja i plastičnih omotača koje uvijaju, za šta je turska obaveštajna služba zaključila da se dešava nakon smrti Kašogija u trenutku kada su saudijski zvaničnici raskomadali njegovo telo.

Mutrebu i još 10-orici drugih sudi se na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji zbog njihove uloge u ovom zločinu.

U izveštaju UN se zaključuje da je Kašogijevo ubistvo bilo namerno i s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje veruju da je krunski naslednik naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici poricali.

Izveštaj, koji poziva da se prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman i drugi visoki saudijski zvaničnici ispitaju zbog njihove odgovornosti za Kašogijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir odbacio je danas izveštaj istražitelja kao "ništa novo".

On je u objavi na Tviteru još naveo: – Izveštaj izvestioca u Savetu za ljudska prava sadrži jasne protivrečnosti i neosnovane tvrdnje koje dovode u pitanje njegov kredibilitet. –

Kašogi, kritičar saudijskog princa i kolumnista Vašingtona Posta, poslednji put je viđen u konzulatu 2.oktobra prošle godine gde je trebalo da dobije papire za svoje predstojeće venčanje, podseća agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter