25°C

Beograd

TOCILO DROGOM SNABDEVAO POLA SRBIJE Ovo je šema rada oihapšene dilerske grupe iz Mladenovca!

Mladen Novaković (37), zvani Tocilo, iz Amerića kod Mladenovca uhapšen je zbog sumnje da je organizovao narko-grupu koja je drogom snabdevala Srbiju, i od koje je do sada zaplenjeno 77 kilograma heroina i 200 grama kokaina!

Osim Novakovića, u najvećoj akciji srpske policije usmerenoj protiv krijumčara heroina, kako kažu za "Blic" izvori iz istrage, uhapšeni su i Saša Nikolić i Velibor Cvetkov. Ukupna vrednost zaplenjene droge je neverovatnih 5.000.000 evra.

VELIKA RIBA

Novaković je jedno od najpoznatijih imena među narko-dilerima u Srbiji.

- Tocilo godinama nabavlja heroin u Turskoj tako što kupuje veće količine (desetine kilograma), a onda tu robu prebacuje u Srbiju, skladišti je i prodaje isključico drugim kriminalnim grupama, koje je, nakon obrade, puštaju na ulicu. Otprilike, snabdeva pola Srbije heroinom - kaže naš izvor.

Prema njegovim rečima, Tocilo ne prodaje sve zalihe droge po svaku cenu: deo skladišti i skriva čekajući bolju ponudu.

- U ovom konkretnom slučaju, heroin je bio spakovan u specijalnim burićima koji su bili zakopani i sakriveni u okolini Mladenovca - dodaje naš izvor.

PRAVIO 350 KILOGRAMA HEROINA

Novaković i njegova grupa uvozili su isključivo heroin najveće čistoće i najboljeg kvaliteta koji se može naći na tržištu.

To radi, smatraju naši izvori, jer od jednog kilograma tog turskog heroina on ovde može da napravi četiri ili pet kilograma - toliko je kvalitetna roba kojom raspolaže.

- Od ovoga što mu je zaplenjeno, kada pomeša sa drugim dodacima i prekursorima, mogao je da napravi nekih 350 kilograma za prodaju. Vrednost takvog razređenog heroina bila bi svakako više miliona evra - kaže on.

I Novakovićev dosije ukazuje da je u pitanju iskusni kriminalac. Zbog dilovanja narkotika hapšen je dva puta.

Dosije

Poslednji put bilo je to u junu 2016. godine, i to dok je čekao poziv za odsluženje kazne za krivično delo izvršeno još 2008. godine. Novaković je tada uhapšen u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a sa njim je priveden i Mihailo Đorđević. U akciju njihovog hapšenja bili su uključeni i pripadnici Žandarmerije, a inspektori ispituju njihovu eventualnu povezanost sa prodajom narkotika.

Kriminalnu karijeru Novaković je započeo 2008, kada je uhapšen zbog zelenašenja, i to tek pošto je jedna njegova žrtva iz sela u okolini Mladenovca pokušala da se ubije jer više nije mogla da plaća zelenašku kamatu. Početkom 2007. godine Novaković je žrtvi pozajmio 9.000 evra, a tokom narednih godinu i po dana od njega je naplatio kamatu od 42.600 evra. Dužnik je zbog duga rasprodao svu imovinu i pokušao da se obesi, ali mu je kanap pukao. Preživeo je, a zelenaško klupko je počelo da se odmotava. Novaković je uhapšen, osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

MREŽA

Na slobodi nije mirovao, već je 2010. godine ponovo uhapšen i tada je osumnjičen da je organizovao osmočlanu bandu koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare i vozilo za transport novca FTO sistema. U kriminalnoj grupi su bili mladići iz Mladenovca, Sopota i okoline, od kojih većina ranije nije imala problema sa zakonom. Vrednost opljačkanog plena bila je oko 20 miliona dinara. I tada je policija sumnjala da je Novaković trguje drogom, ali za to nije bilo dokaza. Sud ga je, opet, pustio iz pritvora, iako je i tada čekao pravosnažnost presude za zelenašenje. Slobodu je iskoristio da razgrana narko-mrežu u šumadijskim gradovima, pa je 2012. opet uhapšen...

blic.rs
Foto: MUP

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar