Izvor:
06.12.2019 u 08:10
0

RATNI VETERAN IZBAVLJEN IZ RUŠEVINA: Radioamateri iz kuće bez krova i prozora spasili poluživog Radeta Ćirića!

Radioamateri iz sela Sinja Glava dovezli u veoma teškom stanju meštanina ovog sela i ratnog veterana koji je živeo u krajnje nehumanim uslovima.

Radioamateri iz Radio kluba Pirot u utorak su na poziv jedne sugrađanke poreklom iz sela Sinja Glava i njen apel da u selu u praktično urušenoj kući, bez krova, prozora, struje, vode, živi u veoma teškim uslovima naš sugrađanin Rade Ćirić, koji je pritom u veoma teškom zdravstvenom stanju, odmah reagovali i terenskim vozilom dovezle ovog sugrađanina do bolnice gde je hospitalizovan.

Radioamateri Milan Radovanović i Bojan Božić rekli su za portal Pirotske vesti da su na apel sugrađanke Brankice Aleksić, koja je poreklom iz Sinje Glave, reagovali odmah a da je prizor i uslovi u kojima živi ovaj nesrećni čovek – najblaže rečeno katastrofalni i nehumani.

– Kuća je gotovo potpuno urušena, sa ogromnim rupama u podu, bez prozora, bez struje, bez vode, čovek je toliko bio dehidrirao i bez vode da kad smo mu dali vodu da pije nije mogao da dođe sebi. Zatekli smo ga umotanog u nekoliko ćebadi. Pritom, u veoma lošem je zdravstvenom stanju, sa brojnim povredama, velikim bolovima u rukama, nogama, veoma teško se kreće. Zaista smo se potresli kada smo videli u kako nehumanim uslovima živi Rade. On čak nema ni ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu pa je isprva i odbijao pomoć od straha da ga neće primiti, međutim, mi smo već kontaktirali sa Hitnom pomoći i preneli mu uveravanja da će mu se pomoći bez obzira na sve. Uspeli smo da ga ubedimo i transportovali najpre do Hitne pomoći, nakon čega je prebačen na ortopediju, kako bi se ispitalo njegovo stanje i bio zbrinut-izjavili su Radovanović i Božić.

Humani pirotski radioamateri su apelovali da ovim putem da se nesrećnom čoveku pomogne.

– Nažalost, mi više ne možemo da mu pomognemo od ovoga što smo učinili, ali apelujemo na sve koji to mogu, pre svega na nadležne instituacije, da se pomogne ovom čoveku, jer su uslovi u kojima je živeo, najblaže rečeno nehumani. Saznali smo da je povremeno drvario i da se tako izdržavao, ali je verovatno zbog veoma teškog zdravstvenog stanja morao da prestane da drvari pa je praktično ostao bez sredstava za život-rekao je Radovanović.

Kako se navodi, radi se o Radetu Ćiriću, koji u selu Sinja Glava živi u potpunoj nemaštini, teško oboleo, u kući bez krova, vrata, prozora, bez struje, vode, bez dinara prihoda. Milan Radovanović je nakon zbrinjavanja Radeta u pirotskoj bolnici, ponovo sa njegovim rođacima obišao kuću u kojoj živi gde su našli staru zdravstvenu knjižicu, ali i vojnu knjižicu. Po Radovanovićevim rečima, i Rade i njegov rođeni brat bili su učesnici ratova, bili su u Vukovaru i na Kosovu.

Na sreću, kako je na Fejsbuku naveo jedan od spasilaca Milan Radovanović, Rade se u bolnici oporavlja i čekaju ga medicinsku pregledi koje će dati sliku njegovog stanja.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter