Izvor:
06.12.2019 u 16:04
0

KONAČNO! PRESUDA U AFERI „INDEKS“ ČEKALA SE OD 2007. Za 16 osoba za nameštanje ispita ukupno 61 godina robije

Osuđeno je 16 osoba, među kojima je 12 profesora.

Pred Višim sudom u Smederevu danas je, posle desetogodišnjeg suđenja u jednom od najobimnijih postupaka ikada u srpskom pravosuđu, izrečena prvostepena presuda optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Osuđeno je 16 okrivljenih na ukupno 61 godinu zatvora, među kojima je 12 profesora.

Sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Slađana Bojković, donelo je prvostepenu nepravosnažnu presudu. Njom su krivim za primanje mita proglašeni autolimar iz Velike Plane Saša Jovanović, koji je osuđen na šest godina zatvora, profesorka Dragana Petrović na sedam godina i profesorka i nekadašnja pomoćnica ministra obrazovanja Emilija Stanković na pet godina zatvora.

Profesor Srđan Đorđević dobio je tri godine zatvora, profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveto Purić dobio je najviše – osam godina, profesor Božin Vlašković četiri, profesor Dragan Bataveljić – šest i profesor Ivan Čukalović dve godine. Bivši šef studentske službe Zoran Simić osuđen je na pet godina zatvora, profesor Milena Petrović na tri godine, a profesor Jasmina Nektarijević osuđena je na šest meseci kućnog pritvora. Profesor Nenad Đurđević dobio je tri godine zatvora, referent studentske službe Olivera Kojić dobila je dve godine zatvora, a Andrija Tomović, zaposlen na fakultetu u Kragujevcu osuđen je na tri godine zatvora. Profesori Radoje Brković i Miodrag Mićović dobili su po dve godine zatvora.

Više javno tužilaštvo, za 27 optuženih za primanje mita i podstrekavanje na primanje mita, zatražilo je kazne zatvora u trajanju od ukupno više od 120 godina. U zavisnosti od broja radnji, predložene su kazne u rasponu od dve do 11 godina zatvora. Inače, maksimalna kazna za krivično delo primanja mita je 12 godina. Takođe, tužilaštvo je zatražilo i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, kao i tražilo zabranu obavljanja profesije za optužene.

Saša Jovanović, autolimar iz Donje Livadice, označen je kao nulta tačka afere „Indeks", nakon što je, prema optužnici, policajcu Tomislavu Spasiću ponudio „da mu sredi diplomu" na ovom fakultetu. Policajac je to prijavio pretpostavljenima i ubrzo dobio status „insajdera" u aferi, što je, inače, bio prvi put da je u jednom krivičnom postupku u Srbiji korišćen tajni agent. Tako je snimljen audio i video materijal kojim je potkrepljena optužnica.

Afera "Indeks" izbila je 2007. godine hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zbog primanja mita. Na prvoj optužnici iz 2007. godine našlo se 37 optuženih za primanje mita, a drugom optužnicom obuhvaćeno je još 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito. Optužnice su spojene za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji, a suđenje je počelo 21. septembra 2009. odine.

Zbog izmene Zakonika o krivičnu postupku, kao i odluke Visokog saveta sudstva da se u svim sudovima imenuju novi porotnici, suđenje je dva puta kretalo iz početka – najpre 2013, a zatim i 2015. Za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti. Reč je, uglavnom, o studentima koji su, kasnije tokom glavnog pretresa, saslušavani kao svedoci.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

Novosti.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter