5°C

Beograd

Eksploziv islamista pronađen u Srbiji: Ima razarajuže, čak i hemijsko dejstvo, sprečeni brutalni napadi!

TATP eksploziv je poznat i pod nazivom "Satanina majka" i koristi se uglavnom u Evropi za terorističke bombaške napade.

Policija na Kosovu uhapsila je 19 pripadnika Islamske države koji su planirali nekoliko odvojenih terorističkih napada na Kosovu i Albaniji. Kod terorista je pronađeno mnogo eksploziva koji se zove “satanina majka“.

Napadi su bili usmereni ka fudbalskoj reprezentaciji Izraela koja je u subotu sa Albanijom igrala kvalifikacioni meč za Svetski Kup. Ono što posebno zabrinjava je vrsta pronađenog eksploziva.

– Tokom pretresa pronađene su značajne količine eksploziva, uključujući i 281 gram TATP eksploziva sa hemijskim dejstvom, kao i vatreno oružje.

TATP eksploziv je poznat i pod nazivom “Satanina majka” i koristi se uglavnom u Evropi za terorističke bombaške napade. Pravi se od supstanci koje je lako nabaviti i ima jako razorno dejstvo.

Ova vrsta eksploziva korišćena je u napadu na briselski aerodrom, kao i u napadu na London 2005. godine u kom je ubijeno 56 osoba, kao i u neuspeloj akciji u Njujorku 2009.

U novembru 2015. godine u napadu na Pariz, TATP je korišćen kao primarni eksploziv.

Eksploziv je toliko jak da samo nekoliko grama može da raznese celu šaku, dok veće količine imaju razornu moć.

– Malo je pravih stručnjaka za pravljenje bombi u Evropi. Kada pronađu recept za pravljenje nečega što je razorno, lako dostupno i još lakše prenosivo, istog trenutka kreću u masovnu proizvodnju hemijskog oružja – kaže Brajan Kastner, vojni stručnjak.

Poslednjih godina na Kosovu najmanje 200 ljudi uhapšeno je ili bilo pod istragom zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom, a ukupno 300 je otišlo u Siriju da se bori na strani Islamske države i više od 50 ih tamo poginulo.

Zbog najnovije opasnosti, pripadnici kosovske policije podigli su stepen bezbednosti oko svih glavnih institucija, kao i oko srpskih crkava i manastira.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar