Izvor:
16.06.2017 u 22:59
0

SRPSKA POLICIJA ZAPLENILA NOVU VRSTU DROGE: Koliko je opasna?

U Srbiji jeste zaplenjena nova vrsta droge, ali o njenoj jačini informacije će dati Evropski centar za procenu rizika od sumnjive supstance.

To je sistem u koji je uključen i naš Centar za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama, u kome je i rađena analiza zaplenjene droge.

U Srbiji zaplenjena droga 800 puta jača od marihuane, samo su neki od bombastičnih naslova u medijima poslednjih dana. Ono što je za sada činjenica je da je policija u Nišu zaplenila biljnu masu poprskanu supstancom za koju su posumnjali da je narkotik, ali za koju u tom trenutku nisu mogli da kažu šta je.

"Po svojoj strukturi ona pripada grupi jedinjenja koja već postoje kao nove supstance i koji su sintetički kanabinoidi, ova grupa je ujedno i najveća grupa u celoj Evropi. Trećina zaplena novih supstanci su upravo sintetički kanabinoidi, ali moram da kažem da je Srbija, aktivnom koordinacijom sa svim službama, i veštačenjem u Forenzičkoj laboratoriji MUP, utvrdila i o kojoj se supstanci radi", navodi Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja.

Iako su se u javnosti pojavile informacije o dejstvu i jačini ove psihoaktivne supstance, to nije zvanično potvrđeno, jer takve informacije daje Evropsko telo zaduženo za procenu rizika od sumnjive supstance, koje se još nije oglasilo. Ministarstvo zdravlja formiralo je novu organizacionu jedinicu, odnosno sistem za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama. Cilj formiranja ovog centra je harmonizacija sa evropskim propisima, ali i aktivno informisanje svih struktura u državi o pojavi novih psihoaktivnih supstanci.

"Tako da će se svake sumnje koje se pojave u vezi sa zaplenom, raditi u Forenzičkoj laboratoriji MUP. Svaka sumnja koja se pojavi u vezi sa intoksikacijom radiće se na VMA, a sva ostala supervizija, veštačenja, na zahtev suda i tužilaštva, ili neki sudski postupak, radiće se u specijalizovanoj laboratoriji Instituta za sudsku medicinu", dodaje Jankovićeva.

Pokazalo se da je novouspostavljeni sistem vrlo efikasan. Kada se za neku supstancu ustanovi da je psihoaktivna, ona se već u roku od nedelju dana nalazi na listi zabranjenih. Prema zakonu, tu listu određuje ministar zdravlja, na predlog vladine komisije koja je sastavljena od stručnjaka iz ove oblasti.

b92
Foto: Blic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter