Izvor:
17.06.2017 u 03:12
0

ŠVERCOVANA ROBA U POŠTANSKIM POŠILjKAMA: Kurir vozio pola butika!

Švercovana i falsifikovana roba sve češće se transportuje poštanskim pošiljkama. Nedavno otkriveno kurirsko vozilo koje je prevozilo 1.600 artikala garderobe.

U nekoliko paketa jedan pošiljalac, žitelj Palića, poštom je otpremio ukupno 342 muška i ženska parfema poznatih robnih marki. Carinici su ih otkrili kontrolom centralnog magacina kurirske službe u Beogradu. A u susednim pošiljkama se krilo još 16 mobilnih telefona i više od 40 kilograma raznih suplemenata za bodibildere. Presecanje švercerskih kanala odavno se ne završava samo na granici Srbije, a roba iz "crne zone" uveliko se transportuje poštanskim pošiljkama i kurirskim službama.

Samo tokom prošle godine zbog sumnje da se radi o falsifikatima carinici su zadržali oko 352.000 artikala razne robe, skoro 117.000 komada odeće i obuće, više 151.000 lekova i sličnih proizvoda, gotovo 21.000 igračaka i više od 10.000 mašina i alata.

– Osim dostavnih vozila kurirskih distributera, kontrolišemo i njihove magacine, gde među pošiljkama pronalazimo robu bez bilo kakve prateće dokumentacije o poreklu, plaćenim dažbinama, kao i onu koja povređuje pravo intelektualne svojine – kaže za "Novosti" Ivan Ribać, načelnik u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina. – Trend je kupovine i prodaje preko interneta, postoji sve veći broj internet portala specijalizovanih za prodaju, oglasnih prostora, pa čak i prodaje robe preko društvenih mreža. Samim tim broj pošiljaka neprestano raste, jer se sva ta roba kupljena preko interneta dostavlja kupcima preko kurirskih službi ili redovne pošte. Upravo zato carinska sužba nema nameru da zanemaruje taj fenomen, već ga doživljava kao dodatni izazov i deluje preventivno sve češćim kontrolama u unutrašnjosti teritorije.

U kurirskim pošiljkama najčešće se otkriva tekstilna roba, a među krivotvorenom robom dominiraju brendovi "Adidas", "Najk", Hugo Bos", "Majkl Kors", "Konvers", "Tomi Hilfiger"….

Falsifikuju se i hrana, alkoholna i druga pića, kozmetički proizvodi, obuća, odeća, igračke, igrice, auto-delovi i električni proizvodi.

– Tokom dve dubinske kontrole na putu Kraljevo – Raška krajem maja zadržanao je oko 1.600 artikala garderobe, koju ne samo da nije pratila nikakva dokumentacija, već je gotovo izvesno i da je reč o kopijama – dodaje Ribić. – Samo nekoliko dana ranije u Subotici smo u dva magacina kurirskih službi otkrili veliku količinu nelegalne robe, cigareta, alkoholnih pića, hrane, različitih mašina i alata, dečjih igračaka i bele tehnike. U februaru smo, takođe u Subotici, otkrili "sivi magacin" sa nekoliko tona, uglavnom prehrambene robe i kućne hemije, namenjenih daljoj preprodaji na "crnom tržištu".

"POŠTA" NIJE NADLEŽNA

ZAPOSLENI u "Pošti Srbije" nemaju mogućndst da zaustave švercerske kanale. Oni primaju zatvorene pošiljke.

Kada je reč o kontroli paketa, ističemo da pošiljalac garantuje za sadržaj pošiljke, odabir vrste usluge, pakovanje i zatvaranje pošiljke, kao i da je sadržina pošiljke opisana tačno i precizno na potvrdi o prijemu pošiljke – kažu u ovom preduzeću. – Službenici "Pošte Srbije" nisu ovlašćeni niti nadležni da utvrđuju autentičnost robe koja se šalje, a koja je navedena u prijemnom obrascu kao opis sadržine.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Facebook/FAP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter