Izvor:
10.08.2017 u 03:29
0

DETALJI HAPŠENJA NA KOSOVU: Policija na KiM uhapsila 11 Srba i Rusa pri povratku sa svadbe!

Policija na KiM uhapsila 11 Srba i Rusa na ulasku u selo Medragovac zbog navodnog ilegalnog prelaska administrativne linije.

Grupa od jedanaest osoba srpske i ruske nacionalnosti, koja je u utorak popodne uhapšena u selu Medragovac, u podujevskoj opštini, puštena je večeras iz pritvora.

Oni su kažnjeni sa po 250 evra, bez zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju, a kosovska policija bi trebalo da ih otprati do najbližeg administrativnog prelaza sa Srbijom.

Kosovska policija uhapsila je braću Zorana (48) i Gorana Perovića (51), Goranovu kćerku Vidu (26), sina Miloša (27) i suprugu Milenu (26), a među privedenima su i A. P. (42) ruska državljanka, inače Zoranova supruga i njihova maloletna kćerka I. P.(15) kao i Rusi A. K. (42) i A. P (41), kao i njihove devojke.

Policija uhapsila Srbe i Ruse pri povratku sa svadbe

Goran i Zoran Perović, sa suprugama i decom, ali i prijateljima iz Rusije, uglednim i uticajnim biznismenima i njihovim devojkama vraćali su se automobilima iz pravca Medveđe, gde je jedan od braće udavao kćerku.

– Međutim, nedaleko od ulaza u selo, na samoj amdinistrativnoj liniji, uhapsila ih je kosovska policija i sprovela u pritvor u Lužane kod Podujeva – ispričao je jedan od meštanin Medragovca i rođak uhapšenih Perovića.

Svih jedanaestoro su u sredu ujutru sprovedeni u pritvor u Prištini, jer u podujevskom zatvoru nema tužioca za maloletne.

U slučaj, o kojem su obavešteni Advokatska komora Kosova i Kancelarija za vezu Rusije u Prištini, uključio se i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini.

Meštani sela Medragovac često na meti kosovske policije

Nezvanično, uhapšeni Srbi i Rusi već u četvrtak, odnosno po isteku pritvora od 48 sati će biti pušteni, malobrojni meštani ovog jedinog srpskog sela u podujevskoj opštini opominju da su često na meti kosovske policije.

Jer, po kosovskom sistemu na ovom području, na tromeđi kuršumlijske sa opštinama Medveđa i Podujevo, ne postoji zvaničan administrativni prelaz, a njihove kuće i imanja nalaze se sa obe strane "linije".

A jedini zvanični prelaz Merdare od njihovih kuća udaljen je čak tridesetak kilometara i pritom do svojih kuća moraju da prolaze kroz albanska sela.

Malobrojni meštani kažu da im najviše smetaju izolacija i nedostatak bezbednosti, zbog čega je od dolaska međunarodne zajednice na KiM u selu ostalo da živi svega pet-šest meštana, dok desetak njih povremeno dolazi.

Uz to, najveći problem je to što kosovske vlasti put do ulaska u selo iz pravca Medveđe smatraju – ilegalnim.

– Nažalost, kosovske vlasti imaju svoj plan administrativne linije, tako da nam se dešavalo da nas uhapse i kada odemo na groblje, pošto smo navodno ilegalno prešli administrativnu liniju.

– Jer selo je na granici tri opštine, a zvanični prelaz po kosovskom sistemu ovde ne postoji, tako da kosovska policija može da nas uhapsi na svakom koraku – pričaju malobrojni meštani revoltirani odnosnom kosovskih vlasti koje, kako ističu, umesto da ih zaštite od krađa Albanaca iz susednih sela i ilegalne seče šume, oni ih hapse.

Telegraf
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter