NA POZIV MINISTARA MEKSIKA: Ivica Dačić na samitu Pacifičke alijanse!

 

 

 Na poziv meksičkog ministra spoljnih poslova Luisa Videgaraja Kase i ministra privrede Ildefonsa Guaharda Viljareala, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić boravi u Puerto Valjarti, u Meksiku, gde će učestvovati u radu 13. samita Pacifičke alijanse. 

 Ministar Dačić će učestvovati na Ministarskom sastanku država članica Pacifičke alijanse sa zemljama posmatračima i međunarodnim organizacija, gde će govoriti na temu unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje sa državama članicama Alijanse, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Pored učešća na ministarskom sastanku, šef srpske diplomatije će prisustvovati svečanom otvaranju rada Samita 24. jula, a biće realizovani i brojni bilateralni susreti.

 Pacifička alijansa (Alianza del Pacifico) je platforma za regionalnu integraciju, pokrenuta aprila 2011. godine od strane Sjedinjenih Država Meksika, Kolumbije, Perua i Čilea. Cilj je uspostavljanje prostora za slobodno kretanje dobara, usluga, kapitala i ljudi, podsticanje rasta, razvoja i konkurentnosti privreda njenih članica, kao i stvaranja osnove za politički, ekonomski i trgovinski savez koji bi bio orijentisan ka celom svetu, a posebno ka Azijsko-pacifičkom regionu.

 U cilju unapređenja, pre svega ekonomske saradnje sa zemljama Latinske Amerike, koje beleže dinamičan privredni razvoj, Srbija je septembra 2017. godine uputila zahtev državama članicama Pacifičke alijanse za prijem u članstvo u svojstvu posmatrača. Procedura je okončana odlukom o prijemu na sastanku ministara spoljnih poslova država članica, 15. juna ove godine, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live