Izvor:
26.07.2018 u 19:40
0

PREDSEDNIK SRBIJE: Vezuje nas ista težnja da budemo „svoj na svome“

Srbiju i Izrael vezuju slični snovi, slične tragedije, sveta mesta i apsolutno iste težnje da budemo "svoj na svome", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji imenovanja ulice po ocu moderne države Izrael Teodoru Herclu, kojoj je prisustvovao predsednik Izraela Ruven Rivlin.

– Srbija, iako ''pati'' od podela, zna kao nekada Zemunac Teodor Hercl, da, kada se nešto naumi to više nije san. Ubeđeni smo da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i u svemu definisanu Srbiju – rekao je predsednik Srbije

Vučić se našalio da Beograđani sanjaju da bar jednog dana budu Zemunci i da je on ponosan što je danas Zemunac i što može sa predsednikom Izraela da otvori jednu ulicu.

– Srpsko-jevrejsko prijateljstvo je staro i iskreno prijateljstvo. Novembra 1917, tačno 20 godina pošto je na prvom cionističkom kongresu ustanovljena cionistička organizacija i Hercel postao njen prvi predsednik, a na kojoj je usvojena Balfurova deklaracija sa obećanjem formiranja jevrejske države. Srbija je prva zemlja koja podržala deklaraciju i osnivanje jevrejske države – podsetio je predsednik.

Rekao je da su dve zemlje i narodi prijatelji sa sličnim snovima, sličnim, "jezivim", tragedijama, sa svetim mestima i apsolutno istim težnjama da budemo svoj na svome, da imamo pravo na nezavisni život, uključujući pravo na pravljenje grešaka i njihovom ispravljanju. Zahvalio se Rivlinu na rečima koje je izgovorio, a prema direktoru Vizental centra Efraimu Zurofu, naveo je Vučić, nijedan izraelski predsednik nije u protekle dve decenije tako dobro govorio u Jasenovcu, na mestu velikog stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

– Zajednički nećemo dozvoliti da nam zatru istinu, sklanjaju i udaljavaju od onoga što je naša prošlost, što je naša bol. Naš zadatak je da sprečimo sve one koji bi da to ponove u budućnosti, i da znamo kako da se zaštitimo, sačuvamo i odbranimo – objasnio je Vučić.

On je rekao da se, u vreme kada je Hercl postavljao svojim idejama temelje današnjeg Izraela, suočavao sa istim izazovima sa kojima se suočava danas Srbija, tražeći sopstveno mesto u svetu, punu nezavisnost i samostalnost u donošenju odluka.

– Nejedinstvo, podela na istok i zapad, duhovni cion, sve su to bila prokletstva koja su pratila Herclov put, koji se završio stvaranjem modernog Izraela – podsetio je Vučić.

On je kazao da Srbija danas još pati od istih takvih podela, ali da je ubeđen da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i "u svemu definisanu Srbiju".

– Vi ste prvi predsednik Izraela koji je posetio Srbiju. Hvala što ste večeras sa nama u Zemunu, Beogradu. Za nas je to velika čast, jer su Srbi uvek i u najtežim trenucima, kada su drugi bežali od Jevreja, uvek bili zajedno sa njima i delili sudbinu, i u najteže vreme pokazali ko su dobri ljudi, koji zaslužuju vaše poštovanje – poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/sns_srbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter