Izvor:
08.08.2018 u 07:31
0

„BLIK“ analiza: „Albanija i Kosovo se približavaju krupnim koracima“!

Ideja Velike Albanije ponovo je prisutna, ocenjuje švajcarski dnevnik „Blik“ dodajući da protivnici sa strepnjom prate približavanje Albanije i Kosova.

Neprimetno od međunarodne zajednice, Albanija i Kosovo, koje je naseljeno gotovo samo još Albancima, približavaju se velikim koracima, dodaje list.

Predlog o zajedničkom predsedniku, lansiran pre nekog vremena, nestao je, prema Bliku, nakon međunarodne kritike, brzo u ladicama kancelarijskih stolova.

„Međutim stvaranje zajedničke carine već je sprovedeno. Ukidanje granica između Albanije i Kosova od januara iduće godine izazvalo je strah među drugim narodima na Balkanu, jer vekovima „spavajući“ projekat „prirodne Albanije“ predviđa aneksiju teritorija susednih država u kojima žive Albanci“, objašnjava list.

Dodatan vetar u jedra tog projekta, dodaje list, dao je proteklih dana Hašim Tači koji je zatražio korekciju granica, to jest ujedinjenje Kosova i Preševske doline.

„Blik“ prenosi da na teritoriji oko Preševa, Bujanovca i Medveđe na jugu Srbije živi, prema procenama, do 100.000 Albanaca, koji se ne osećaju privrženi Beogradu.

Švajcarski dnevnik upitao se koje bi teritorije obuhvatila Velika Albanija, podsećajući da to odbijaju EU i SAD.

„Srž bi bila današnja Albanija i Kosovo, a pored toga u Makedoniji živi oko pola miliona Albanaca, uz jug Srbije i par desetina hiljade u Crnoj Gori. Takođe i na regione u Grčkoj velikoalbanski teoretičari kao što su Kočo Danaj imaju pik, iako Grčka nije priznala niti jednog Albanca kao pripadnika manjine. Sve ukupno radilo bi se o šest miliona ljudi“; tvrdi „Blik“.

Nemački ekspert za Albaniju Andreas Vildermut rekao je, kako prenosi „Blik“, da Albanija i Kosovo žele da stvore što je više moguće jedinstva, što je, prema njemu, legitimni cilj, jer se ne mogu njima odbijati pravila koja su u EU standardi.

b92.net
Foto: Twitter/indeksonline.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter