Izvor:
29.08.2016 u 19:01
0

IVANIĆ NAJAVLJUJE OSAMOSTALJENJE? 9. januar Dan državnosti Srpske!

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će referendum o Danu RS-a biti održan i da je 9. januar linija ispod kojeg Srbi neće ići.

Na konferencii za novinare u Banjaluci na kojoj je Dragan Čavić predstavljen kao kandidata za gradonačelnika tog grada, Ivanić je rekao da Centralna izborna komisija (CIK) mora vlastima RS-a da dostavi izvod iz Centralnog biračkog spiska.

– CIK-u je bolje da ne ulazi u političke ocene, to treba neko drugi da radi. Očekujem da će svi glasati da se ispoštuje odluka jednog tela koje ima svoj autoritet, a koje se zove Narodna skupština RS-a – rekao je Ivanić, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Što se tiče zahteva Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH privremenom merom zabrani održavanje referenduma Ivanić kaže da je scenarijo bio da neformalni član SDA i predsednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman takvu odluku donese sam bez sednice Ustavnog suda, a sve pod izgovorom da je nemoguće sazvati sednicu.

– To bi bilo takvo ulje na vatru. Misli da su i oni toga postali svesni, da razumeju da to nije pametno uraditi i da će sednica Ustavnog suda biti održana. Barem taj deo razuma za sada je prevladao – kazao je Ivanić rekavši da bi taj scenarij bio katastrofa pravnog sistema i srozavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Prema Ivaniću, međunarodna zajednica ima samo jednu zamerku a to je da referendum znači neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

– Moj predlog institucijama RS-a, a ne mogu na to da utičem, da jasno kažemo. ''Posle referenduma 9. januar ćemo zvati Dan državnosti RS-a' – Time dosledno sprovodimo odluku Ustavnog suda BiH, a dižemo značaj 9. januara. Ako i Dan državnosti RS-a proglase neustavnim onda možemo uvesti Dan osamostaljenja RS-a. Ako i osamostaljenje RS-a bude neustavno, onda možemo uvesti Dan nezavisnosti. I tako možemo narednih 50 godina – rekao je Ivanić.

Član Predsedništva je ponovio da je 9. januar linija ispod koje srpski narod neće ići.

Na pitanje šta ako Ustavni sud BiH zabrani održavanje referenduma Ivanić kaže da će, u tom slučaju, izazov biti na Narodnoj skupštini RS-a koja treba da odlučiti da li će poštovati sebe ili Ustavni sud BiH.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter