Izvor:
04.10.2018 u 20:07
0

DODIK ZAMOLIO VUČIĆA DA ODLOŽI POSETU: Vučić: NE IDEM u Istočno Sarajevo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da neće putovati u Istočno Sarajevo, da je to odlučio posle molbe predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a pre svega zato da ne bi dao priliku da Srbija bude optužena za mešanje u izbore u BiH.

On je, na konferenciji za štampu nakon susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, podsetio da je trebalo sutra da putuje u Istočno Sarajevo, srpski deo Sarajeva, pošto Srba u multietničkom gotovo da nema, ima ih jedan odsto, kao i Hrvata.

Neću ići. Dobio sam pismo predsednika RS Milorada Dodika neposredno pred ovaj sastanak. Srbija se nije mešala, za razliku od nekih drugih, u izborni proces u BiH – naglasio je Vučić.

Rekao je da nije zaboravio šta je rekao ljudima i da će na jednom ili više primera shvatiti šta su radili neki na izborima i dokle se išlo kako bi se uticalo pre svega na izbornu volju srpskog naroda.

Neću im dati priliku da optuže Srbiju. Prihvatio sam molbu i zahtev predsednika Dodika. Neću ići u Istočno Sarajevo. Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH – kazao je on.

Vučić je najavio da će, oni koji su pokušavali Srbiju da optužbe, krijući neke druge, dobiti odgovarajući odgovor čim se izborni proces završi.

Predsednik RS Milorad Dodik zamolio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odloži ranije planiranu posetu Istočnom Sarajevu za posle izbora u BiH. On je u pismu predsedniku Srbije istovremeno istakao da ne treba odustati od jedinstva Republike Srpske i Republike Srbije.

Srbi u Republici Srpskoj i Srbi u Republici Srbiji jedan su narod, i nemojmo dozvoliti da nas dele. Zato je jedinstvo Republike Srpske i Republike Srbije prirodno i ne smemo da odustajemo od toga – naveo je Dodik u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

Vučića je zamolio da odloži posetu Istočnom Sarajevu, zbog želje da predsednika Srbije "zaštiti od napada svih onih koji ne žele bolju budućnost za srpski narod".

Imajući u vidu aktuelnu situaciju i napade na Vas lično, koji ne dolaze samo iz redova bošnjačkog naroda, već i od strane srpskih predstavnika, stvarnih ili lažnih, a koji Vas optužuju za mešanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u BiH, ja Vas iskreno molim da Vašu posetu Istočnom Sarajevu odložite za posle predstojećih izbora – precizirao je Dodik.

Dodikovo pismo glasi:

"Srbi u Republici Srpskoj i Srbi u Republici Srbiji jedan su narod, i nemojmo dozvoliti da nas dijele. Zato je i jedinstvo Republike Srpske i Republike Srbije prirodno i ne smijemo da odustajemo od toga.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju i napade na Vas lično, koji ne dolaze samo iz redova bonjačkog naroda, već i od strane srpskih predstavnika, stvarnih ili lažnih, a koji Vas optužuju za miješanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, ja Vas iskreno molim da Vaššu posjetu Istočnom Sarajevu odložite za poslije predstojećih izbora.

To Vas molim sa istinskom željom i poštenom namjerom da Vas zaštitim od napada svih onih koji ne žele bolju budućnost za srpski narod.

Republika Srpska, njen narod i ja, kao njen predsjednik, vječito ćemo Vam biti zahvalni za bezrezervnu podrššku.

Hvala za donacije kojima smo izgradili ili rekonstruisali bolnice, vrtiće, škole, domove kulture, puteve, mostove i komunalnu infrastrukturu. Zahvaljujući Vama, narod u Republici Srpskoj osjeća podršku i ljubav Srbije.

Zato i ovom prilikom, kao predsjednik Republike Srpske, želim da potvrdim bratstvo sa Republikom Srbijom i svoju posvećenost bliskoj međusobnoj saradnji, a zbog bolje budućnosti za naš jedan i jedinstveni srpski narod.

Dragi prijatelju, molim Vas da se koliko u ponedeljak vidimo u Beogradu i napravimo planove za nastavak saradnje Srbije i Srpske. Takođe Vas molim da ništa ne zamjerite narodu Republike Srpske, samo zato što neki od opozicionih predstavnika govore loše o Srbiji, o Vama lično, jer mi Srbi iz Republike Srpske uvek ćemo gledati u Srbiju kao svetionik slobode i nade za cjelokupni srpski narod.

Takođe želim da vas obavijestim da, voljom naroda Republike Srpske, bolnica koju sutra otvaramo u Istočnom Sarajevu, nosi ime Srbija".

Do skorog viđenja i s poštovanjem, Milorad Dodik".

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter