Izvor:
18.10.2018 u 11:10
0

VUČIĆ: Ne postoji sila koja će nas naterati da priznamo Kosovo!

Ne postoji sila koja će Srbiju naterati da prizna Kosovo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da se mora postići kompromis, te da i Beograd i Priština moraju da odstupe od svojih tvrdih stavova, jer je to smisao kompromisa.

– Hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja – rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje novinara iz Prištine u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da Beograd želi pregovore sa Albancima, ali da i oni moraju da razumeju da Srbija ima svoj interes, da ne doživljava Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da je zato potrebno da se sedne i razgovara. On je rekao da je nemoguće da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

– Moramo da budemo većim delom nezadovoljni da bi bilo šansi za budućnost. U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove za koje se nadam da neće biti ratnički, već politički – rekao je Vučić.

Na pitanje novinara iz Prištine kako bi prema njemu izgledao sporazum i koje su najbolnije tačke ka njegovom dostizanju, Vučić je rekao da ima mnogo bolnih tačaka, o kojima ne bi govorio, te dodao da se radi na sveobuhvatnom sporazumu.

– Ja neću učestvovati u vašoj unutrašnjoj politickoj diskusiji. Ali ću govoriti otvoreno o svemu što može da nas vodi ka mogućem rešenju. Ali čini se da vam to političari u Prištini ne kažu. Ali neću o tome dalje govoriti, jer to nisu nijanse, već političari iz Prištine govore nešto u potpunosti daleko od realnosti kakva jeste – rekao je Vučić.

On je dodao da Beograd, kao i do sada, neće prihvatiti sve što mu bude ponuđeno. Istakao je i da, kao što on u Srbiji može da govori o kompromisu, tako moraju i drugi da govore o tome.

On je rekao i da se nada nastavku dijaloga "vrlo skoro". Predsednik je rekao i da će Srbija činiti sve da ne dođe do formiranje vojske Kosova, a da će, ako se dogode, donositi odluke.

– Naš posao je da uradimo sve da se ne dogodi najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju. Ako dođe do toga, bićemo u izuzetno teškoj situaciji – rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Twitter/FOSmedia.me, Twitter/Fenix

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter