Izvor:
16.11.2018 u 21:22
0

JOKSIMOVIĆ IZJAVILA: Otvaranje novih poglavlja biće potvrda napretka Srbije!

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija, pored oblasti vladavine prava, intenzivno radila i na pripremi drugih pregovaračkih pozicija koje se tiču važnih reformskih oblasti. Joksimović je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU navela da smatra da je važno da članice konstatuju napredak time što će dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja.

– Uz ukupnu analizu onoga što smo u poglavljima 23 i 24 uradili, posebno u drugoj polovini godine, mislim da ima dovoljno elemenata i koraka koji će biti dovoljni za države članice da podrže otvaranje novih poglavlja do kraja godine – kazala je Joksimović.

Istakla je da je otvaranje tri poglavlja nešto što Srbija očekuje do kraja austrijskog predsedavanja, te da sve drugo ne bi realno oslikavalo napredak Srbije.

– Videćemo kako će se odvijati rasprava na nivou institucija EU i država članica. U svakom slučaju, mi smo radili – navela je ministar.

Joksimović kaže da Srbiji nije cilj samo da otvara poglavlja u pregovaračkom procesu i dodaje da tek kada se otvore poglavlja ulazi se u reforme po određenim oblastima i poglavljima.

– Prema tome, to je važan korak ka reformama i ja očekujem da države članice daju pozitivan signal da su prepoznale napredak koji je Srbija ostvarila i da ćemo do kraja godine otvoriti nekoliko novih poglavlja, ali sa tim nećemo sada licitirati, bitno je da se otvaraju nova poglavlja – kaže Joksimović.

Navodi da su i na današnjem sastanku obavestili predstavnike država članica da je pripremljeno sedam pregovaračkih pozicija i to poglavlje 9 finansijske usluge, poglavlje 18 statistika, poglavlje 17 ekonomske i monetarne odredbe, poglavlje 2 koje se tiče slobodnog kretanja radnika, poglavlje 4 slobodno kretanje kapitala, poglavlje 14 transportna politika i poglavlje 21 transevropske mreže.

Komentarišući današnji sastanak, Joksimović je kazala da se održavao upravo u trenutku kada zemlje članice analiziraju nezvanični dokument koji Evropska komisija priprema državama članicama u odnosu na korake koji su preduzeti i domete koji su postignuti u realizaciji ciljeva poglavlja 23 i 24, a koji se tiču pre svega vladavine prava.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/goranmilojevic9

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter