Izvor:
10.09.2016 u 18:11
0

DARKO TANASKOVIĆ: Albanci ne poštuju elementarnu pluralnost društva

Podmetanje požara u još nezavršeni hram Hrista Spasa u Prištini je pre svega simbolički čin koji govori da na Kosovu i Metohiji još uvek nemamo takvo stanje duha koje bi omogućilo da se Srbi osećaju bezbedno i sa jasnom perspektivom, a srpske svetinje i kulturna baština sigurnim, izjavio je stalni predstavnik Srbije u UNESCO-u, Darko Tanasković.

"Paljenje crkve vidim kao paradoksalni način dokazivanja da Albanci nisu spremni da poštuju elementarnu pluralnost društva, ne samo na društvenom i političkom planu, već pre svega na kulturnom planu, na civilizacijskom planu", rekao je stalni predstavnik Srbije u UNESCO-u u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Tanasković podmetanje požara smatra poučnim:

"Ovaj incident je koristan za one koji još nisu shvatili da među Abancima na Kosovu i Metohiji ne postoji mentalna spremnost da prihvate da su Kosovo i Metohija srpska zemlja, ili, da ne postoji spremnost da se prihvati da tu žive Srbi".

Nepoznata lica u petak su provalila u još nedovršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula požar, saopšteno je sinoć iz Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

"Ako pokušate da zapalilite nedovršeni hram Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, ako uzmete u obzir i sve rušilačke aktivnosti u poslednjih dvadeset godina, kako bi onda – kada bi bili članica UNESCO-a, zaista uložili napor da sačuvaju srpsko duhovno i kulturno nasleđe?" rekao je Tanasković.

Tanasković ističe da je do incidenta došlo u "vrlo zanimljivom i indikativnom trenutku".

"Ovaj incident, vremenski sledi posle otvaranja veoma reprezentativne izložbe o istoriji i kulturi Kosova i Metohije koja je sa velikim uspehom otvorena u srpskom Kulturmnom centru u Parizu, dolazi posle najnovije, veoma teške runde pregovora između Beograda i privremenih organa vlasti u Prištini, i u trenutku kada se u međunarodnoj zajednici, kako izgleda, preispituje odnos prema celokupnoj situaciji Kosova i Metohiji" izjavio je Tanasković.

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter