Izvor:
06.12.2018 u 17:33
0

DAČIĆ U MILANU: Postupci Prištine zaslužuju osudu od članica OEBS!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na ministarskom savetu OEBS-a u Milanu da "zastrašivanje srpskog stanovništva" na Kosovu i "trgovinski rat" koji je pokrenula Priština, predstavljaju očigledan napad na srpsko stanovništvo, što zaslužuje osudu od svih članica organizacije.

Dačić je na skupu rekao da je od albanskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Bušatija dobio čvrste garancije da će Albanija tokom predsedavanja OEBS-om 2020. poštovati osnovne principe Organizacije, pošto je Srbija izrazila zabrinutost da bi Tirana mogla da promoviše nezavisnost Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je izrazio zabrinutost zbog tenzija između Ukrajine i Rusije i kao primer rešenja za višegodišnje zamrznute konflikte naveo Prespanski sporazum koji Srbija u potpunosti podržava.

Dačić je naveo da je Srbija posvećena evropskim integracijama i regionalnoj saradnji, kao i dijalogu s Prištinom, ali da je za nastavak dijaloga neophodno da Kosovu ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

– Ovu odluku snažno osuđujemo, kao i nedavno javno spaljivanje srpskih proizvoda na Kosovu i Metohiji, što je čin bez presedana. Zastrašivanje srpskog stanovništva od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, zajedno sa 'trgovinskim ratom' koji je pokrenula Priština, predstavljaju očigledan napad na srpsko stanovništvo, što zaslužuje osudu svih država učesnica – rekao je Dačić.

Povodom odluke da Albanija predsedava OEBS-om 2020, Dačić je rekao da je poznato da su pozicije Beograda i Tirane u pogledu Kosova suprotne i da je Srbija izrazila zabrinutost da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedavajućeg za promociju nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada OEBS-a.

– Nakon više razgovora i razmene pisama sa mojim kolegom, ministrom spoljnih poslova Albanije Bušatijem, dobio sam čvrsta uveravanja i garancije da će albanska strana poštovati osnovne principe Organizacije. Očekujemo da će Albanija svoje predsedavanje OEBS-u sprovoditi u potpunosti u skladu sa normama, principima i preuzetim obavezama OEBS-a – naveo je Dačić.

On je rekao da Srbija podržava sve formate koji su uspostavljeni u cilju rešavanja zamrznutih sukoba, u uverenju da najveći deo odgovornosti leži na sukobljenim stranama.

– Kao primer da je rešenje za višegodišnje zamrznute konflikte moguće, istakao bih postizanje Prespanskog sporazuma. Srbija u potpunosti podržava dogovor dve strane, kao i punu implementaciju dogovorenog – rekao je srpski ministar.

Dačić je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije u istočnoj Ukrajini, kao i zbog kontinuiranih prepreka za slobodu kretanja, čestih zastrašivanja posmatrača OEBS-a, napada na njih i na imovinu organizacije.

– Takodje, zabrinuti smo zbog nedavnih događaja u Azovskom moru, te pozivamo uključene strane da nađu rešenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom, i to putem dijaloga i saradnje – rekao je Dačić.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter