Izvor:
11.12.2018 u 16:34
0

VULIN: Stvaranje Velike Albanije nužno vodi u sukob!

Stvaranje Velike Albanije i potpuni izostanak međunarodnog prava suštinski su bezbednosni problemi na ovim prostorima i oni su pretnja ne samo Balkanu već i celoj Evropi, ali su I suštinske pretnje opstanku našeg naroda, rekao je danas ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

On je na predavanju studentima Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta UNION Nikola Tesla rekao i da se ne može rešiti albansko nacionalno pitanje, a u isto vreme reći Srbima da nemaju pravo da reše svoje nacionalno pitanje.

"Ako svet bude ponavljao grešku popuštanja hranjenja Velike Albanije srpskim nacionalnim telom, dočekaće da ta ista Velika Albanija zapali ceo Balkan. Zlo nema granice i ne može da se zaustavi", rekao je Vulin.

Ističući da stvaranje Velike Albanije nužno vodi u sukob, on je dodao da sve zemlje na ovom prostoru apsolutno prihvataju uticaj i moć albanskog faktora i da se previše "slučajnih" stvari dešava u kratkom vremenskom periodu, a ne može ovoliko stvari koje vode u istom pravcu da budu slučajnost.

Kako je rekao, svet od Srbije sada traži da na prvom mestu zanemari sopstvene interese – bez razgraničenja, da zarad stabilnosti Crne Gore, Severne Makedonije pa i Bosne i Hercegovine napusti san o rešavanju nacionalnog pitanja.

"Traži se da Srbija stvori državu drugima i da garantuje za mir i sigurnost tih drugih država time što će se odreći sopstvene stabilnosti i sopstvenog mira. Srbija treba da promoviše sebe i sopstvene interese i da kaže da su naši interesi gde god da žive Srbi, da ih zaštitimo i sačuvamo, a od Srbije da stvaramo jaku i dobro uređenu zemlju. Bez jake Srbije nema ni rešavanja nacionalnog pitanja", rekao je ministar.

Vulin je na predavanju govorio i o kampanji pokušaja revizije istorije, poručivši studentima da nikada ne potcenjuju istoriju.

"Kada o Jasenovcu pročitate priče kao o radnom logoru i kada ne možete da nađete razlog zašto to neko radi i piše, onda shvatite da su to veoma jednostavne činjenice koje određuju naš sadašnji život i pravdaju ono što se dešavalo pripremajući ono što može da se desi", naveo je ministar.

Istakao je da je Srbija izbrala da bude vojno neutralna zemlja koja ne možemo da očekujemo podršku i pomoć ni od koga sa strane.

"Nećemo da radimo drugima ono što su činili nama. Zato odbijamo da se svrstamo u bilo koji blok, ali to ima svoju cenu – da u trenutku nevolje, a na Balkanu nikada niko ne može da kaže da nevolje neće biti, moramo da budemo spremni da pretrajemo i da se odbranimo", poručio je ministar odbrane.

Studentima je obećao da će njegova generacija, dok oni ne preuzmu "bolju Srbiju nego što smo je mi preuzeli", dati sve od sebe da naš narod sačuva gde god on živi.

"To je naš smisao. Verujem da u sebi osećate upravo iskru tog smisla, jer ne biste izabrali da se školujete da jednog dana branite svoju zemlju tamo gde joj bude bilo potrebno. Vremena se menjaju, ali braniti svoju zemlju, biti uz svoj narod, ta vrlina ne može da se promeni. U istoriji našeg naroda promenilo se sve, društvena uređenja, savezi, granice, imena država, ali jedna stvar nije – tvrdoglava i uporna rešenost srpskog naroda da bude slobodan. To ne sme da se promeni", zaključio je ministar.

Studenti Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost imali su priliku da ministru Vulinu postavljaju pitanja te su ih najviše zanimali stavovi o vraćanju obaveznog vojnog roka, zatim stanje u Vojsci Srbije, njena opremljenost, naoružanje i vojna oprema, kao i noviteti, šta je suština vojne neutralnosti i kakva je saradnja Vojske Srbije sa KFOR-om, NATO-om,UNMIK-om.

Dekanka Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost profesorka Violeta Rašković Talović u znak zahvalnosti na današnjem predavanju poklonila je ministru odbrane knjigu profesora Ilije Kajteza "Mudrost i mač – filozofi o tajnama mira i rata" i zahvalila ministru i studentima na današnjem izuzetno posećenom i veoma informativnom i zanimljivom predavanju.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/RTV PULS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter