Izvor:
14.12.2018 u 09:23
0

ZASEDANJE KOSOVSKOG PARLAMENTA: Na dnevnom redu transformacija KBS u vojsku!

Na dnevnom redu plenarne sednice kosovskog parlamenta danas je samo jedna tačka dnevnog reda, glasanje o paketu zakona kojima se menja uloga "KBS iz bezbednosnih snaga u vojne snage", ali bez promene imena.

Iako se ocenjuje kao istorijski dan, poznavaoci okolnosti navode da je ovo samo početak građenja vojske.

Ova odluka, koja dolazi posle godina pokušavanja, podržana je od SAD i Nemačke, ali joj se protive EU i NATO, koji trenutno čuva granice Kosova.

Srbi u "stanju uzbune" zbog opasnosti da će situacija da se pogorša, i traže da međunarodni predstavnici intervenišu kako bi paralisali ciljeve Kosova u pogledu formiranja vojske.

Skupština, što je retkost u ovoj zakonodavnoj vlasti, ima plan da održi sednicu na kojoj će se doneti odluka. Na dnevnom redu je glasanje za nacrt Zakona za Ministarstvo odbrane, nacrt Zakona za KBS, kao i nacrt Zakona za službi u KBS.

Za njihovo usvajanje su se izjasnile sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice.

Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora, koji bi se izglasali na sednici.

Član nacrta zakona koji obuhvata nadležnosti i obaveze KBS, ima sveukupno tri stava.

„KBS štiti suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo“, navodi se u promenjenom članu, prema preporuci Odbora za nadzor KBS. U sponzorisanom zakonu od strane Vlade navodilo se samo „integritet…“.

„KBS su multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni“, navodi se u tački 2 ovog člana.

Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova; zaštita građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama.

Pošto se zakoni usvoje u Skupštini, centralna ceremonija će se premestiti u prostor Ministarstva za KBS.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@RT_com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter