Izvor:
15.12.2018 u 21:21
0

ALEKSANDAR VUČIĆ O NAJNOVIJIM MERAMA PRIŠTINE: Srbija će zaštititi svoj narod u slučaju napada, nećemo dozvoliti humanitarnu katastrofu! (foto)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori uživo o aktuelnim političkim pitanjima samo dan nakon skandalozne odluke Prištine da, uprkos svim međunarodnim pravnim propisima, formira vojsku tzv. Kosova.

On će se osim na krizu na KiM, osvrnuti i na medijsku sliku Srbije, mogućnost vanrednih izbora, ali i proteste opozicije.

O krizi na Kosovu i Metohiji

Šef srpske države na početku je, u intervjuu objasnio da Srbija u 2018. godini ima rast od 4,5 odsto, suficit u budžetu 3. godinu zaredom, a da je sve što se radi upravo zarad što uspešnije ekonomije.

"Možemo da pokažemo da ozbiljnim i odgovornim radom krećemo izuzetno dobrim puteim. Otvaramo najviše fabrika, ali nam je i dalje najveća muka KiM. Priština misli da, putem 3 predloga, vrši pritisak na Srbiju, ali ja time nisam fasciniran. Oni ni sami ne veruju da mogu nekoga ovde da uplaše. Traže da svaki razgovor vodi nezavisnosti Kosova, da ono mora bude priznato u okvirima sadašnjih granica i celovitost teritorije u unitarnom principu. Oni su želeli da suštinski zatvore vrata za dijalog. Kažu: "Mi hoćemo sve i po svaku cenu". A o čemu onda mi da razgovaramo? O skijanju, letovanju? Sve me to manje brine, jer sam dobro razumeo poruke sa taksama, takvu meru ne možete uvesti osim ako ste sišli s uma ili ako želite da isprovocirate Srbiju da preduzme kontamere ne biste li ušli u oružane sukobe. Do sada smo uspeli da izbegnemo te zamke, kao što ćemo uspevati i ubuduće", objasnio je Vučić.

Predsednik je naveo da će američkom ambasadoru na KiM "u lice reći sve što bude imao".

"Moj posao je da štitim Srbiju, sve najgore mislim o svemu što je on izgovarao i ne plašim se nikoga, pa ni njega. Reagovao sam srcem i ništa bolje o njemu ne mislim ni danas. Ići ću na sednicu Saveta bezbednosti, jer želim da imamo dokaz da smo o svemu na KiM upozorili međunarodnu zajednicu. Srbija više ne sme da gubi svoju decu, ionako imamo odliv pametnih ljudi. Zato smo i prihvatili Briselski sporazum. To je jedan papir, ništa više, sve smo obaveze ispunili, Priština nijednu. Ali nećemo dozvoliti humanitarnu katastrofu. Postaraćemo se da tamo uvek bude namirnica", poručio je on.

O protestima na ulicama Beograda

Osvrnuvši se na okupljanja na ulicama Beograda većeras i protekle subote, on je dodao da "poštuje narod, ma koliko broj bio na protestima".

"Neću da ispunim zahteve onih koji su pokrali Srbiju. A narod ću da poštujem, zato i kažem: "Izvolite na izbore". Upućivali su divljačke uvrede, kada jednoj dami kažu da je "lažljiva fuksa". Neću podleći pritiscima, ni da ispunjavam išta što dolazi sa ulice. Politiku ne vodim kako neko drugi želi, već onu za koju mislim da je najbolje i za koju sam dobio poverenje na izborima. Neću da podležem pritiscima ulice", ponovio je šef srpske države, ističući da ga nisu uplašili skupovi.

Naveo je i da je na njima učestvovalo dosta ljudi, što je ipak manje od pojedinih navoda, kao i da je izvukao pouku šta dalje treba raditi.

O mogućnosti vanrednih izbora

Osvrćući se na spekulacije o mogućim vanrednim izborima iduće godine, Vučić je istakao da bi "na njih izašao sa radošću", ali da odluka isto tako od njega ne zavisi.

"To ne zavisi od mene, od nas, već od situacije u zemlji, pre svega na KiM. Sa radošću bih išao na izbore, verujem da bismo ostvarili ubedljivu pobedu. Ali zašto bi mi vanredni izbori odgovarali, ako nama pada rejting, a njima jača, kako kažu. O čemu bi bio taj referendum koji pominju? Da idem na izbore da bih rešavao pitanje KiM koje nije ni na vidiku? Šta bih time dobio, to sam pitao i svoje saradnike, a oni su svi redom za izbore. Mi nemamo nikakvo rešenje za KiM, mislim da nam je potrebno. Noćima nisam spavao, tek sam sinoć postao mirniji kada sam doneo odluku da ćemo zaštiti narod ako albanska vojska krene na njih. Mir ćemo imati samo ako imamo rešenje, zato ga svim srcem želim, ali mu nismo ni blizu, ni ne razgovaramo", podvukao je on.

O teškim merama prištinske strane

Dodao je i uverenje da Brisel iskreno želi dogovor, da je kompromis u vidu razgraničenja jedno od mogućih rešenja, ali i da za to nema saglasnost srpske strane.

"Srbija će zaštititi svoj narod u slučaju napada. Mi imamo pravo da uđemo samo uz dozvolu KFOR, tj. NATO. Ako se prekrše sve odredbe sporazuma, Srbija bi imala pravo da reaguje, ali to se juče nije dogodilo. Kako da idem protiv Nemaca, kad zapošljavaju toliko ljudi u Srbiji? Trudim se da zemlju čuvam u miru, a da zaštitim narod. Nikada više ne možemo da dozvolimo pogrom i ubijanje svog življa. Miran sam, doneo sam jedinu moguću i odgovornu odluku za svoj narod. Rekao sam našim ljudima da probaju da KFOR-u i NATO-u objasne sve što mogu i reaguju mirno. Ali da vidimo da li Albanci to uopšte žele, a rekao bih da, sudeći po ovim merama i taksama, žele samo da isprovociraju Srbiju. Mi to ne smemo da dozvolimo, na KiM ne sme da se zatre srpsko seme, oni moraju da nastave da žive tamo", jasan je Vučić.

"O čemu da razgovaram dok ne povuku te mere? Ne volim da gubimo i borimo se za to. Molio sam ih da ne traže ulaz u Unesko i Energetsku agenciju dok traje dijalog, ali sad su videli da jedna mala zemlja može da se suprotstavi i njima i Amerikancima, jer ima hrabrosti, znanja, volje i energije da radi. Nisam likovao nijednog sekunda, čak sam Dačića ispravljao kad je kritikovao Sebastijana Kurca. Ja želim kompromis, ali pretpostavljam da ga neće biti, jer niti to žele Albanci, niti u Srbiji ima većine za to. Mi moramo da mislimo na budućnost, kako da ulažemo novac u razvoj veštačke inteligencije, a ovo nas sve proganja", objasnio je Vučić.

U nastavku je osudio analize pojedinih analitičara da je "kriza na KiM isfabrikovana dogovorom njega i Hašima Tačija", predsednik Srbije je istakao da tako nešto ne postoji.

"Zašto bismo to radili? Da bi nam pobegli investitori kad čuju pomen vojske? Ne mogu da komentarišem gluposti Srba sa Dedinja koji glume Srbe sa KiM. Šta time dobijam? Uništavam svoju zemlju da bih dokazao da sam za nešto bio u pravu? Pa to može samo nenormalan čovek ili zlikovac da učini", uzvratio je Vučić.

Izvor: Kurir
Foto: Wikipedia , witter/predsednikrs , Flickr.com, Twitter/Rehoboam

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter