Izvor:
16.12.2018 u 17:49
0

DAČIĆ: Važno što Vučić iznosi stav Srbije na SB UN !

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je veoma važno da se na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti čuje stav Srbije o formiranju vojske Kosova, kao i da očekuje da će izlaganje predsednika Aleksandra Vučića naići na veliku podršku članica SB UN.

Ipak, Dačić je izrazio sumnju da će SB doneti bilo kakvu odluku povodom poteza Prištine zbog, kako je rekao, neslaganja velikih sila.

"Biće teško promeniti stavove velikih sila o tom pitanju, ali je veoma važno da se ukaže na kršenje Rezolucije 1244 kao jedinog pravno validnog dokumenta koji se odnosi na Kosovo i Metohiju i kojim nije predviđeno formiranje bilo kakvih oružanih snaga", rekao je Dačić novinarima u Sava centru.

Istakao je da je veoma važno što na sednici učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić što je, kaže, bio i jedan od razloga što je prihvaćeno da se sednica održi.

"Predsednik će izneti stavove Srbije i očekujem da će naići na veliku podršku članica SB, ali Savet neće biti u stanju da donese bilo kakvu odluku zbog neslaganja velikih sila", rekao je ministar i dodao da je veoma važno da se čuje osuda čina Priština i stav Srbije u međunarodnoj javnosti.

Dačić smatra važnim i to što nijedna članica SB nije bila protiv sazivanja sednice, ali napominje da su SAD, Velika Britanija, Francuska, Poljska i Holandija tražile zatvorenu sednicu, dok su zahtev Srbije da sednica bude otvorena podržsle Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Bolivija i Kazahstan.

"To je veoma važno jer nije prihvaćen zahtev zapadnih zemalja da sednica SB bude zatvorena. Očigledno je cilj da se to sakrije", rekao je Dačić.

Na pitanje novinara o najavama da će novi pregovarački tim Prištine tražiti od Srbije ratnu odštetu, ministar je rekao da "Pristina živi u nekom svom svetu".

"Bilo bi dobro, ako već tako hoće, da Kosovo vrati sve ono što je Srbija ulagala. Ako ćemo o ratnim odštetama i genocidu, nemojte da Srbija traži odštetu od svih koji su je napadali u poslednjih 100-200 godina", smatra Dačić.

Dodaje da Srbija treba da reaguje racionalno jer brani međunarodn pravo i svoje nacionalne interese.

Upitan i o navodima da je Haradinaj dobio ponudu Brisela da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije u zamenu za promenu naziva u CEFTA sporazumu iz UNMNIK u Kosovo* (Kosovo sa zvezdicom), Dačić je kazao da je to stvar Prištine.

"To što su uradili ima da povuku, a ako ne povuku nema nastavka dijaloga", poručio je Dačić.

Izvor. Tanjug
Foto: Twitter/Radio Romania International‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter