Izvor:
15.09.2016 u 15:51
0

TRAČAK NADE ZA UKRAJINU: Da li je pomolu trajni prekid neprijateljstava?

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Ukrajini, rekao je da nedavni pokušaj primirja između ukrajinskih trupa i proruskih snaga pruža "tračak nade" i da vidi mogućnosti za dalje korake ka trajnom miru iduće nedelje.

Štajnmajer, koji u poseti Ukrajini boravi sa francuskim kolegom Žan-Mark Eroom, rekao je da će, uz pristanak Moskve, proruske snage na istoku Ukrajine u ponoć ponovo staviti na snagu prekid vatre, kojeg će se i Kijev, kako je saopštio, pridržavati, preneo je juče Rojters.

Dve strane su se ranije saglasile da poštuju primirje koje će se poklopiti sa početkom školske godine, odnosno od 1. septembra, što je smanjilo intenzitet sukoba, ali ih nije u potpunosti zaustavilo.

"Ponovo smo na raskršću. Vidimo mali tračak nade u primirju, ali to nije dovoljno", rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare.

Ero je juče u Kijevu izjavio da bi sporazum između ukrajinskih trupa i proruskih snaga o povlačenju trupa u tri oblasti istočne Ukrajine mogao da bude postignut iduće nedelje.

Francuska i Nemačka su posredovale u postizanju 18-mesečnog mirovnog sporazuma iz Minska, ali mnoge ključne tačke, kao što je održavanje regionalnih izbora i povraćaj kontrole Kijeva nad ukrajinskom granicom, odavno su u zastoju, navodi britanska agencija.

Štajnmajer planira da obiđe i Donbas, izjavila je danas portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Zavsan Čebli.

Ona je dodala da Štajnmajer planira da otputuje u Donbas sutra ujutro i da poseti grad Kramatorsk, prenosi TAS S.

Ranije je najavljeno da će Štajnmajer, koji je i predsedavajući OEBS, zajedno sa Eroom razgovarati sa ukrajinskim predsednikom, premijerom i predstavnicima parlamentarnih stranaka o mogućnostima brže primene Minskog sporazuma, kao i da će posetiti posmatračku misiju OEBS na istoku Ukrajine.

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter