Izvor:
08.01.2019 u 09:29
0

DAČIĆ O ODNOSIMA SA KOMŠIJAMA: Srbi u CG bi trebalo da budu deo vladajuće koalicije!

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, poručio je da zvanični Beograd želi dobre odnose sa Podgoricom i pored, kako kaže, brojnih neslaganja, te da veruje da bi za dobro tih odnosa, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije.

Što se Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tiče, Dačić je reko da Srbija smatra da je ona važan deo srpske istorije i kulture, i kao takvu je tretira, kao i da veruje da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto.

– I dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni – rekao je Dačić za podgoričke Vijesti.

Odnosi Crne Gore i Srbije su, kako je istakao, stabilni.

– S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je Evropska unija (EU) i stabilnost regiona – istakao je srpski šef diplomatije.

Dačić je ocenio da su odnosi između dve države stabilni zaslugom Srbije.

– Ne možemo se praviti ludim i ne konstatovati da su naše pozicije odaljenje činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije (KiM), kao i snažnoj podršci koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama – rekao je Dačić.

On je kazao da se neće nikome izvinjavati što vodi politiku u interesu Srbije.

– Jedno je sigurno, Srbija želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom i otvoreni smo za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim. Želimo da nađemo zajednički interes” – poručio je Dačić.

Na pitanje kakva bi bila adekvatna reakcija Srbije na činjenicu da se neki intelektualci iz Srbije vraćaju sa granice i da li ima saznanja da li je još neko persona non grata u Podgorici, Dačić je odgovorio da nemaju saznanja o nepoželjnim našim državljanima u Crnoj Gori.

On je, na pitanje da li je upoznat sa zahtevom za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori i šta je sporno u njemu, s obzirom da crnogorsko Ministarstvo pravde tvrdi da je sve preduzelo, kazao da nadležne institucije obe zemlje time treba da se bave.

– Ministarstvo koje ja vodim nije nadležno za ekstradiciju, ako aludirate na to. Poslednje što sam video u medijima jeste da je u Srbiji na liječenju – naveo je Dačić.

Na pitanje šta misli o politici Demokratskog fronta (DF) i kako gleda na nedavno hapšenje dvojice poslanika tog političkog saveza, Dačić je rekao da hapšenje političkih protivnika nije mudar potez osim ako postoje čvrsti dokazi.

– I ne bih kao ministar spoljnih poslova ocjenjivao politiku bilo koje stranke. Ocenjujem politiku koju sprovodi data zemlja, a nezahvalno je baviti se time šta bi bilo kad bi bilo. Svaki principi i programi različitih stranaka otelotvoruju se tek kada se preuzme kormilo države i kada ste prinuđeni da ih sprovodite u datom kontekstu. A kontekst nikada nije idealan – rekao je Dačić.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter