Izvor:
09.01.2019 u 09:37
0

U SLUČAJU VANREDNIH PARLAMENTARNIH IZBORA SNS BI BIO U POZICIJI DA SAM FORMIRA VLAST: Ovo su procene IPSOS-a!

Kada bi vanredni parlamentarni izbori bili održani sada, Srpska napredna stranka bila bi u poziciji da sama formira vlast, Socijalistička partija Srbije bi osvojila isti broj mandata kao i na prošlim izborima, dok bi lista koju bi predvodio Dragan Ðilas bila nešto malo ispred SPS-a, pokazuju rezultati istraživanja IPSOS-a.

Marko Uljarević iz te marketinške agencije kaže da bi izlaznost bila kao i na prošlim izborima, između 3,6 do 3,7 miliona glasača.

Kada govorimo o vladajućoj koaliciji, onda ne očekujem bitnije promene kada je u pitanju njihov rejting. SNS bi bio u poziciji da sam osvoji vlast i formira vladu, kako sada govore podaci. SPS bi bio u domenu rezultata 2014. i 2016. godine – rekao je Uljarević.

On je dodao da se ne zna kako i u koliko kolona bi opozicija izašla na izbore, ali da istraživanja pokazuju da bi lista Dragana Ðilasa bila nešto malo ispred SPS-a. Ne zna se, dodaje, kakakv bi rezultat opozicija ostvarila, jer nije poznato ko bi sve učestvovao na izborima.

Podseća da je Ðilas dok je bio na čelu DS-a na izborima 2014. godine na nivou Beograda osvojio 15 odsto, a na nivou Srbije šest, dok je na prošlim izborima na nivou Beograda sa širom koalicijom imao oko 20 odsto.

Za proteste u Beogradu kaže da je njegov utisak da su homogeni u odnosu na predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića, da su to ljudi koji nemaju pozitivan stav o predsedniku Srbiji i protiv su njega, ali su heterogeni u osnosu na opozicione lidere.

Opozicija nije aktivno uzela učešće u artikulisanju tih zahteva koji se iznose na protestima. Ne vidim način na koji bi mogli da poentiraju od ovih protesta – istakao je Uljarević.

Za male stranke koje su do sada izlazile na izbore na listi SNS-a kaže da bi teško ijedna od njih mogla samostalno da izađe na izbore i da pređe cenzus.

A da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora ističe da će na to uticati dešavanje oko Kosova i da li će Beograd imati priliku da postigne neki sporazum i dogovor sa prištinskim vlastima.

Ne vidim neku bitnu promenu u rejtinzima koja bi mogla da ukaže da zbog toga idemo na izbore. Protesti mogu da budu legitiman zahtev, ali ne vidim u ovom trenutku tenziju zbog koje bi bili neophodni vanredni parlamentarni izbori – zaključio je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter