VARKA IZ PRIŠTINE Kako Haradinaj i Tači igraju uloge "dobrog" i "lošeg" policajca i drže međunarodnu zajednicu u ZABLUDI!

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači pokušavaju da drže u zabludi međunarodnu zajednicu time što tvrde da su u lošim međusobnim odnosima. Na taj način trude se da izvuku maksimalnu korist, odnosno da Srbija prizna nezavisno Kosovo.

Dok se premijer tzv. Kosova Haradinaj postavio kao loš policajac koji je odgovoran za uvođenje taksa na robu iz Srbije, te je označen kao glavni krivac za formiranje vojske Kosova, Tači je "pozitivan karakter" kojem je jako stalo da se odnosi Beograda i Prištine reše i da se stvar vrati za pregovarački sto. Istina je, međutim, da njih dvojica sve rade u dosluhu. Haradinaj navodno preti, Tači onda govori međunarodnim partnerima kako bi on, eto baš hteo da se neko od otvorenih pitanja reši, ali ne može zbog domaće javnosti, jer sa druge strane ima daleko ekstremnijeg takmaca.

"Vašington post" je pre dva dana objavio da je pod pritiskom američke administracije predsednika Donalda Trampa kosovski predsednik Hašim Tači obećao da će preduzeti značajan korak ka rešavanju eskalirajućeg odmeravanja snaga sa Srbijom.

Tači se nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma u Berlinu sastao sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom, Trampovim čovekom od poverenja.

- Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima - rekao je Grenel.

Strategija albanske strane je pročitana.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da navodno obećanje kosovskog predsednika Hašima Tačija da će promeniti kurs kada su u pitanju takse predstavlja izmišljotinu. On je podsetio je da su svi članovi vlade u Prištini koji pripadaju njegovoj partiji glasali za uvođenje taksa.

Simić je kazao da se Tačijeva desna ruka i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji javno hvalio da je predlog premijera Ramuša Haradinaja bio da takse budu 30 odsto, a njegov da to bude 100 odsto.

- To je klasična igra dobrog i lošeg policajca u kojoj će jedan glumiti kako eto ne mrzi Srbe i poštuje ih kao sagovornike, pre svega naš pregovarački tim i predsednika Aleksandra Vučića, kada se govori o pregovorima u Briselu, a s druge strane, Haradinaj će zastupati tvrdu struju koja treba da stvori takve uslove da Srbima na KiM život bude što teži - istakao je Simić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković  da očigledno da između Tačija i Haradinaja postoji dogovor.

- Deluje da Tači ne bi samostalno prihvatio nepopularnu ulogu da saopštava loše vesti. Ovako, jedan zateže, drugi popušta, a mi malo-pomalo dajemo ustupke, a ništa ne dobijamo - navodi Anđelković.

On kaže da već nagoveštaj onoga što bi ustupak podrazumevao znači da smo snizili svoju pregovaračku poziciju. Na pitanje da li to znači da je strategija dobrog i lošeg policajca efektna, Anđelković kaže:

- Mislim da jeste. Iza njih svakako stoje i određeni zapadni krugovi koji se prijateljski postavljaju prema nama, a polako nam izmiču tlo pod nogama - ističe Anđelković za naš list.

On kaže da se to može promeniti tako što će naš državni vrh nastupati oštrije, a od toga svakako nećemo imati štetu, jer je EU ovde uložila da bi se lako povukla.

- Treba opozvati ustupke, početi sa vraćanjem institucija, a onda da pozovemo EU i SAD na promenu formata pregovora - objašnjava Anđelković.

Mogerini: Hitno ukinuti takse

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sastala se u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament. Tom prilikom razmenjena su mišljenja o stanju dijaloga, a Mogerini je ponovila neophodnost ukidanja taksa za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove.

- Pozdravljajući formiranje delegacije, visoka predstavnica je njihovo prisustvo u Briselu ocenila kao signal prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije, što je i neophodan uslov za dalji EU put Kosova, ali i za dijalog - saopšteno je u EEAS. Portparolka EK Maja Kocijančič rekla je ranije da će dijalog biti nastavljen između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Srbija ili Serkosovobija

Sajt "Foks njuz" u tekstu u kome piše da se američki predsednik Donald Tramp zalaže za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, nazvao je Srbiju - Serkosovobijom.

U tekstu se navodi da administracija predsednika Trampa želi time da zabeleži još jedan spoljnopolitički poen.

- Dugogodišnji problemi između Kosova i SERKOSOVOBIJE nedavno su postali intenzivniji, toliko da bi mogli da izazovu oružani sukob - navela je Mekejova.

 

 

Izvor: Blic
Foto: Arhiva
Foto:  Twitter@HashimThaciRKS
Foto: Facebook/Filipovic Biljana

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro