BIVŠI PRIPADNICI OVK POLETELI ZA HAG: U prvoj grupi će biti saslušani Mustafa i Ljuštaku!

Tri manja civilna aviona poletela su sinoć sa vojnog dela prištinskog aerodroma, a izvori u Prištini naveli su da se u njima nalazili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Кosova koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVК.

Prištinski advokat Tom Gaši navodi da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.

Neposredno posle poletanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori u Prištini naveli da su ka Hagu poleteli bivši pripadnici OVК, koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVК.

Izvesno je, međutim, da se u avionima nisu nalazili bivši šef glavnog štaba OVК Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odloženo zbog bolesti, te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobegao sa Кosova.

Bivši komandanti operativnih zona Lap i Drenica Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku u Hag će otputovati naredne sedmice.

- Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebalo 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa, zvani Remi, i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu - rekao je prištinski advokat Tom Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVК Sulejmana Seljimija.

- Pozvano je još desetak pripadnika bivše OVК, međutim, oni imaju neki drugi redosled. Oni su Hag pozvani u svojstvu svedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih - rekao je Gaši, navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Gaši je, takođe, naveo i da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komantanti OVК.

 

Izvor: Politika
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost