Izvor:
13.01.2019 u 12:42
0

ODLUKA O IZBORIMA POSLE PUTINOVE POSETE: Novi izbori bi mogli da ugroze strane investicije!

Svi opštinski odbori i članovi Predsedništva i Glavnog odbora SNS su za održavanje izbora na proleće.

Posle posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odlučiće da li će biti raspisani parlamentarni izbori. Najverovatnije će uslišiti zahtev stranačkih funkcionera koji su u četvrtak uveče na Glavnom odboru u zemunskom „Pinkiju” vatrenim i gromoglasnim aplauzom pozdravili najavu izlaska na izbore nekoliko meseci pre redovnih izbora na proleće 2020. godine. Sagovornik „Politike” iz vrha SNS-a kaže da je za naprednjake najvažnije da građani dočekaju Vladimira Putina, „lidera jedne svetske sile kao što je Rusija, kako i dolikuje”. Manifestaciju za dobrodošlicu ruskom predsedniku, koju organizuje udruženje Centar za razvoj Beograda, podržaće i Srpska napredna stranka.

– O mogućnosti da izbori budu raspisani na proleće govori se nekoliko meseci, ali ništa nije dogovoreno niti utanačeno. Sada je bitno da pomognemo da bude održan veličanstven skup ispred Hrama na Vračaru, dok ćemo o mogućim izborima razgovarati kada se slegnu utisci. Nije tajna da su doslovno svi opštinski odbori, kao i članovi Predsedništva i Glavnog odbora za izbore, ali, za sada, Vučić još nije prelomio – rekao je anonimni izvor.

Na pitanje zašto odluka o izborima nije doneta pre dve večeri u Zemunu, naš sagovornik kaže da takva odluka po stranačkom statutu i nije mogla biti doneta tada, ali da je taj skup bio važan jer je svako rekao šta misli o političkoj situaciji, ali i o mogućnosti održavanja izbora. „Glavni razlog zašto Aleksandar Vučić još nije doneo odluku da li će biti održani izbori na proleće, jeste bojazan da bi eventualno novi izbori mogli da ugroze strane investicije. Strateški državni interes je da se nastavi ekonomski razvoj i da ove godine bude otvoreno što više radnih mesta. Ukoliko bi bili raspisani izbori, postoji mogućnost da bi zbog toga neki strani investitori možda bili pokolebani da investiraju i otvore novu fabriku, a taj scenario niko ne želi – navodi sagovornik.

Član Predsedništva SNS-a kaže da protesti dela opozicije u Beogradu nisu motiv za održavanje izbora, da su oni legitimno pravo svake partije ili političkog saveza i da u SNS-u niko nema ništa protiv toga što se održavaju. Kaže da mu nisu jasni razlozi za njihovo održavanje, jer su zahtevi postavljeni prilično široko i očekuje da će se za mesec-dva lideri Saveza za Srbiju (SzS) koji organizuju proteste i pojaviti na njihovom čelu.

Podsećanja radi, predsednik Vučić je više puta u poslednjih nekoliko meseci rekao da ne isključuje mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na proleće ove godine. Ponovio je da će građani na izbore „ukoliko ljudi to budu želeli”, ili ako „pritisak bude preveliki”. Ipak, lider SNS-a iznosio je i drugačije poglede na izbore, govoreći da ne razmišlja o njima dok je napeta situacija na Kosovu i Metohiji i da je stabilnost na prvom mestu.

I dok se SNS sprema za izbore, deo opozicije oko SzS još vaga šta će da uradi. Kako navode, nezadovoljni su zastupljenošću u medijima i to je verovatno ključni razlog zašto su spremni za bojkot. Međutim, nije jasno zašto, ako su već nezadovoljni medijskim predstavljanjem, nisu u dosadašnjim protestima izneli nijedan predlog za promenu medijske slike, već su iznosili zahteve koji nemaju veze za Vladom Srbije, kao što su, na primer, oni koji se odnose na izgradnju mini-hidroelektrana na jugu zemlje.

Sociolog Vladimir Goati kaže da je bojkot izbora opravdan jedino ako opozicione stranke učine sve da dogovorom sa vladajućim strankama te izbore učine ravnopravnim, ali u tome ne uspeju. „Opozicija je za sada, sudeći po empirijskim istraživanjima, veoma udaljena od vladajuće pozicije, a mislim da je ravnopravnost između vlasti i opozicije pretpostavka demokratije, kao i da nemate unapred znanog pobednika. U ovom momentu usitnjena i razjedinjena opozicija ne pravi pravog oponenta vladajućoj stranci – zaključio je Goati.

Izvor: Politika
Foto: Twitter/printscreen/@bneeditor

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter