Izvor:
14.01.2019 u 21:38
0

PREDSEDNIK SRBIJE OCENIO: Saradnja sa Rusijom važna za budućnost!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, da je naša saradnja sa Rusijom važna za budućnost.

Vučić je najavio da će tokom posete Putina biti potpisan 21 sporazum. On je kazao da za razliku od onih koji mrze Ruse, pa uvek kažu da su rusofili jer vole rusku književnost, ne razume taj pristup, jer njegov posao nije da priča o književnosti.

– Moj posao je da vodim politku i gledam da li ćemo mi Srbi imati gas – dodao je Vučić.

Ukazao je da se videlo, kada je otvarana fabrika u Leskovcu, da gas teče na oko 2,3 kilometara odale, i da južno od Leskovca nemamo gasovod. Vučić je rekao da se naslušao kako će doći u Srbiju gas iz gasovoda TAP i TANAP, ali da mu je lično predsednik Azerbejdžana Alijev rekao da tu nema dovoljno azerbejdžanskog gasa za Srbiju pošto deo ide za Albanije i Italiju.

– Moramo cevovode i gasovode da napravimo, I da vidimo odakle ćemo nabavljati gas. Naslušao sam se priča iz sveta da će nam gas dolaziti iz gasovoda TAP i TANAP. Kada sam bio kod predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i pitao za gas preko TANAP-a on mi je rekao da nema gasa za nas. Kada dođu sa zapada stalno govore da uzimamo gas od TAP i TANAP-a samo da ne bismo uzeli ruski gas, iako u tim gasovodima nema gasa – objasnio je on.

Vučić je kazao da onda dođu neki sa Zapada i kažu mu da uzme od TAP i TANAP-a i gasovoda Ist med, samo da ne bi uzeli ruski gas. Naveo je da nam zbog rasta industrije raste potrošnja gasa i da će u narednih pet godina iznositi pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, dok sada iznosi tri. Vučić je istakao i da zato ne želi da uzima duplo skuplji gas iz političkih razloga da bi ga tapšali po ramenu i da je njemu posao da obezbedi građanima najeftiniji gas. Naveo je da je zato najbolje kada Turski tok stigne do Bugarske da ta zemlja ga dovuče do naše granice i onda mi da ga preuzmemo preko gasnog interkonektora.

– Nemam nikakav ideološki problem. Dajte vi drugi jeftini gas, jedva čekam, ali ga još nisam video – dodao je Vučić.

Ukazao je da, što se LNG gasa sa Krka tiče, za šta vrše pritisak na njega da uzimamo odatle gas, naglasio je da je duplo skuplji i da neće zarad političke cene da ga kupuje.

– Najeftiniji je gas trenutko kod Rusa. Kada Rusi dovedu Ruski tok do Bugarske, mi ćemo platiti da dovedu do nas. Zato je Putinova poseta važna. Nemam nikakav ideološki problem. Za razliku od drugih moj posao je Srbija I građani. Dajte drugi jeftiniji gas, ali ga još nisam video – rekao je on. Ukazao je da sa Rusima radimo odlično i železnicu i da je uveren da ćemo izgraditi i novi dispečerski centar.

– U Rusiji ima najmanje železničkih nesreća. Zbog toga nam je važan dispecerski centar – rekao je on.

Ukazao je da smo imali samo jednu targediju od kada je izgrađen autoput Čačak – Ljig, a ranijih godina imali najmanje pet. Zbog toga, podvukao je, važno je da unaprđujemo našu infrastrukturu. Najavio je da ćemo sa Rusijom imati i saradnju univerziteta. Posebno je pohvalio ministra Nenada Popovića, istakavši da se pokazao kao bitan čvek u saradnji sa ruskim privrednicima i ruskom državom.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter