Izvor:
15.01.2019 u 18:59
0

KOSOVO NAJVAŽNIJA TEMA I ZA VUČIĆA I ZA PUTINA: Ishod njihovih razgovora neće biti važan samo za Srbiju, već i za Evropu i svet!

Kosovsko pitanje biće najvažnija politička tema razgovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina tokom njegove posete Beogradu, a očekuje se da obe strane iznesu svoje stavove o rešenju problema čiji ishod je važan, ne samo za Srbiju i region, već i Evropu i svet.

Putin u Beograd dolazi u veoma važnom trenutku, kada se rešavanje kosovskog problema približilo svom finalu, kaže nekadašnji diplomata Srećko Đukić, koji očekuje da će Vučić razjasniti stav o rešenju – da li je to razgraničenje, podela ili nešto drugo.

– Glavne političke teme njihovog razgovora ne tiču se samo Beograda i Moskve, već i regiona i Evrope i šireg konteksta odnosa, uključujući i Vašington – kaže Đukić.

On podseća da je Rusija do sada bila ključni činilac u Savetu bezbednosti UN kad je reč o statusu Kosova i da će sigurno imati reč kada se bude finalizovalo neko novo rešenje.

– Nema aktuelnijeg političkog i geopolitičkog pitanja i ja mislim da dve strane moraju doći do uzajamno prihvatljog rešenja, jer kasnije neće biti mogućnosti za takve dogovore i razgovore – kaže Đukić.

On podseća da se iz Rusije uvek čulo da će podržavati Srbiju i zastupati srpske stavove, ali da su sada, kada je pitanje Kosova došlo do svog finala, ruske pozicije malo drugačije i da je pitanje da li će dati konačnu saglasnost za svako rešenje, budući da neće davati blanko podršku za korake Srbije oko KiM. Poseta Beogradu je značajna i za šefa ruske države jer je Balkan, kaže Đukić, važan region Evrope u kojem su isprepletani interesi "od Vašingtona do Pekinga".

– Putin dolazi na Balkan, Rusija se vraća na Balkan preko Srbije. To im omogućava Beograd, Srbija, Vučić. Prema tome, ova poseta je za Putina veoma bitna sa regionalnog, balkanskog stavništa, ali i evropskog i šireg konteksta – rekao je Đukić.

Upitan kako će iz EU gledati na događaje u Beogradu 17. januara, Đukić kaže da neće biti velikih pribedbi na samu posetu, budući da Putin odlazi i u druge zapadne zemlje, ali da će fokus biti na potpisanim dokumentima, jer se, između ostalog, najavljuje i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Srbija je kao nepobitan prioritet spoljne politike postavila evropske integracije, pa će se postaviti pitanje da li to i ispunjava.

– Pitaće nas koji je vaš prioritet – Evropazijska unija ili EU, tako da će to biti u fokusu i beležiće se kao minus, još jedno nesprovođenje koordinirane politike EU u okviru poglavlja 31 – kazao je Đukić.

Komentarišući veliki skup koji je najavljen ispred Hrama Svetog Save, bivši diplomata ističe i da je važno da poseta ruskog predsednika protekne u radnom i diplomatskom usmerenju i da ne bude pretvorena u "manifestacionu posetu"- da sporedno postane glavno.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović skreće pažnju da će tokom posete biti razmotrene opcije za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, a da će tema svakako biti i prilike na Balkanu, pre svega nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

– Rusija je, barem je do sada, više puta pominjala da će podržati svaki dogovor do koga dođu vlasti u Beogradu i Prištini – kaže Đukanović.

Upitan o značaju koji ova poseta ima u Moskvi, Đukanović kaže da Rusija svakako želi da pokaže da na neki način ima određeni uticaj i van postsovjetskog prostora i da želi da razvija dobre odnose i sa pojedinim balkanskim državama, gde je Srbija u veoma bitnom planu.

– Veoma je bitno da se izanaliziraju dosadašnji bilateralni odnosi, da se vidi gde postoji mogućnost da se oni dodatno razviju i unaprede – kaže Đukanović.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/Sputnik Srbija‏/bneeditor/Facebook/Zoran Petrovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter