Izvor:
16.01.2019 u 08:16
0

U OKVIRU POSETE PREDSEDNIKA VLADIMIRA PUTINA: Biće potpisana dva sporazuma u oblasti korišćenja nuklearne energije!

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da će tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina biti potpisana dva sporazuma u oblasti korišćenja nuklearne energije.

Jedan sporazum odnosi se na korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, dok se drugi odnosi na izgradnju Centra za nauku, tehnologije, inovacije.

To su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu potvrđenih i inovacionih tehnologija (Rosatom), a drugi Zajednička izjava o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije u izgradnji Centra za nukealrnu nauku, tehnologije i inovacije (Rosatom).

Popović dodaje da nije jasno zašto je u Srbiji napravljena pauza od 30 godina u naučnom istraživanju nuklearne energije, dok se cela Evropa razvijala u tom pravcu.

Nuklearna energija u mirnodopske svrhe, pojašnjava, koristi se u medicini protiv kancerogenih obolenja u poljoprivredi, nauci, tehnologiji, istraživanju.

Srbija je u istoriji bila jedan od lidera između dva rata i posle Drugog svetskog rata u tehnološkom razvoju nuklearnih tehnologija. Dovoljno je pomenuti akademika Pavla Savića koji je sa Marijom Kiri bio jedan od tvoraca najnovijih tehnologija u to vreme u korištenju nuklearne energije – podsetio je on.

Dodaje da Srbija mora da ima najbolju saradnju sa Rusijom koja štiti interese Srbije po pitanju KiM, ali je i veliki ekonomski partner.

Mislim da ekonomski potencijali saradnje sa Rusijom nisu iskorišćeni ni 5,6 odsto što možemo da koristimo u budućnosti i ova poseta predsednika Putina stvara osnovu da krenemo u intenzivan ekonomski razvoj – naglasio je Popović.

Kako kaže Srbiji je potrebno da izvozi u Rusiju ne samo šljive i jabuke, već i srpsko znanje.

Ukoliko bude došlo do promene formata dijaloga između Beograda i Prištine, Popović kaže da u dijalog moraju biti uključene i velike sile Rusija, SAD, Kina, EU.

Briselski dijalog nema rezultata. Neki novi format dijaloga sigurno mira da uključi velikev igrače u ovoj sferi: Rusiju, SAD, Kinu i EU. Ako Rusija dobije zvaničan poziv od Srbije oni će se uključiti u taj proces. Mislim da bi to dalo potpuno novi zamajac nekom novom kompromisnom rešenju. Srbija je spremna na kompromis – zaključio je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter