NA TOJ POZICIJI ĆU DE JURE BITI JA: Edi Rama preuzima funkciju šefa diplomatije!

Posle spora sa predsednikom Albanije Iljirom Metom oko imenovanja Genta Čakaja, Albanca s Kosova, za ministra spoljnih poslova, albanski premijer Edi Rama je, po uzoru na grčkog premijera Aleksisa Cipra, preuzeo i tu funkciju.

Rama je pre dva dana na Tviteru objavio da će on "de jure" preuzeti funkciju šefa diplomatije jer je predsednik Iljir Meta odbio da smeni Ditmira Bušatija i da na to mesto potvrdi imenovanje Čakaja.

Albanski premijer tvrdi da Metin potez nije u skladu sa Ustavom i da će se time pozabaviti Ustavni sud.

- Do tog dana, koji će doći veoma brzo, na toj poziciji ću de jure biti ja, jer nemamo vremena za gubljenje - napisao je Rama.

Na ovo je reagovao Iljir Meta koji je poručio da su za njega Ustav i vladavina prava na prvom mestu.

- Predsednik je na čelu. Predsednik, Ustav i vladavina prava su na prvom mestu. Nema više lažne države, Albanija je na prvom mestu - istakao je Meta.

Rama je u više navrata kritikovao Metu zbog odbijanja da potpiše imenovanje Čakaja za ministra spoljnih poslova Albanije.

Meta je to odbio s obrazloženjem da je Čakaj mlad i neiskusan, kao i da je njegovo zalaganje za ideju kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom "opasna", ali i da je bezbednosna provera u vezi s njim manjkava.

Rama je u jednoj televizijskoj emisiji nedavno rekao da Meta koristi Čakaja kao "topovsko meso" protiv njega i Tačija, te da "fabrikuje smešnu antialbansku zaveru".

Ocenio je da je Meta izgubio političku bitku navodeći da on kao predsednik Republike treba da garantuje ustav, nacionalno jedinstvo, nezavisnost vlasti, a ne da iznosi mišljenje.

Meta je zatražio parlamentarnu istragu o radu Uprave za bezbednost podataka u slučaju bezbednosne provere Čakaja, kojeg je Rama predložio za ministra spojnih poslova u svom kabinetu.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live