Izvor:
12.02.2019 u 14:46
0

ALEKSANDAR VULIN: Novi avioni će značajno unaprediti budućnost obuke pilotima!

U toku je poslednja faza ispitivanja za 14 aviona "lasta" koji će značajno unaprediti budućnost obuke naših najmlađih pilota, naših kadeta, kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je danas na aerodromu "Batajnica", gde je u pratnji komandanta RViPVO general-majora Duška Žarkovića, obišao vazduhoplovnu komponentu Tehničkog opitnog centra, kazao i da se Vojska Srbije i Ratno vazduhoplovstvo i protivazduhoplovna odbrana intenzivno opremaju i naoružavaju i iz stanja potpunog očaja i gotovo gašenja koje je bilo 2012. godine, biće, kada se završi sve što je planirano, jedno od najsnažnijih u regionu.

Vulin je istakao i značaj obuke, naglasivši da je veoma važno da imamo i avione kao što je "lasta", koji omogućavaju našim kadetima da se usavršavaju brzo i efikasno i koji im omogućavaju da budu pripremljeni i za prelazak na ozbiljnije vazduhoplove.

– Uvođenje tog aviona u naše naoružanje daje nam mogućnost ne samo da obučavamo naše kadete, već da obučavamo kadete iz čitavog regiona, pa i iz mnogih zemalja koje su veoma zainteresovane za našu obuku i za naša iskustva – rekao je ministar.

On je ppzvao sve mlade ljude koji žele da se oprobaju u vojnom pozivu, koji žele da postanu piloti i vazduhoplovci, da se prijave i da vide da će život koji će posvetiti svojoj zemlji i svojoj vojsci, odbrani svoje zemlje, biti i dobar i kvalitetan i nagrađen.

Pomoćnik direktora Tehničkog opitnog centra za letna ispitivanja potpukovnik Zoran Lunić istakao je da je povod današnjeg obilaska verifikacija otklonjenosti nedostataka aviona "lasta", odnosno poslednja faza ispitivanja u Tehničkom opitnom centru.

Time smo danas završili ispitivanja, pripremili vazduhoplove i stvorili su se uslovi za dalje procedure i uvođenje u naoružanje i vojnu opremu – naglasio je potpukovnik Lunić, dodajući da je tokom obilaska ministru predstavljena i komponenta TOC-a koja se bavi ispitivanjima na polju vazduhoplovstva, kao i bogata istorija koju naša zemlja baštini na tom polju.

Ministar odbrane je tokom obilaska imao priliku i da se informiše o stanju u toj jedinici, opremljenošću sredstvima, kadrom, kao i sa svim zadacima koji se trenutno realizuju, kao i doprinosom TOC-a u opremanju sistema odbrane savremenim sredstvima iz vazduhoplovstva.

Instruktor letenja u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili major Goran Ðurić ističe da je čast da posle nekoliko decenija imamo novi vazduhoplov domaće proizvodnje koji služi za osnovnu i naprednu obuku kadeta pilota, a kasnije i usavršavanje mladih oficira pilota.

– Ja bih zahvalio svim tim momcima koji su u teškom vremenu odlučili da postanu vojni piloti. Sa letenjem smo započeli početkom novembra prošle godine, a avion je nov i za nas nastavnike letenja – rekao je major Ðurić, ocenjujući kadete na obuci visokom ocenom "vrlo dobar".

Kadet Vukašin Bandić na četvtoj je godini Vojne akademije, na smeru vojno vazduhoplovstvo-pilot aviona.

Nije mala stvar biti prva generacija koja je na obuci na avionu lasta. Avion je dosta izazovan i nije baš lako svaki dan ići na letenje. Zaista je veliki izazov, ali ako volite to, onda nije nikakav problem. Ja sam jako zadovoljan i mogu u ime svih nas da kažem da smo prezadovoljni obukom, jer tri godine smo se školovali i učili teorijski kako to izgleda doći i leteti, ali sad kad smo ovde, počinje ozbiljna priča – rekao je kadet Vukašin Bandić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter